Ζήσης Ψάλλας

Η κατανάλωση κόκκινου και λευκού κρέατος έχουν ίσες επιδράσεις στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Η έρευνα, με επικεφαλής τους επιστήμονες του Children’s Hospital Oakland Research Institute εξέπληξε με την ανακάλυψη ότι η κατανάλωση υψηλών επιπέδων κόκκινου κρέατος ή πουλερικών είχε ως αποτέλεσμα περίπου ίδια υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης αίματος για μια συγκρίσιμη ποσότητα φυτικών πρωτεϊνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όταν προγραμματίσαμε τη μελέτη, αναμέναμε ότι το κόκκινο κρέας θα είχε πιο δυσμενείς επιδράσεις στα επίπεδα χοληστερόλης του αίματος από το λευκό κρέας, και εκπλαγήκαμε ότι αυτό δεν συνέβη – οι επιδράσεις στη χοληστερόλη είναι ίδιες όταν τα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών είναι ισοδύναμα» δήλωσε ο Ronald Krauss, επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής ιατρικής.

Αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κορεσμένων λιπαρών αυξάνει τα μεγάλα σωματιδίων της LDL χοληστερόλης, τα οποία έχουν ασθενέστερη σύνδεση με τις καρδιαγγειακές παθήσεις, σε σχέση από τα μικρότερα σωματίδια LDL.

Το κόκκινο και το λευκό κρέας αύξησαν τις ποσότητες των μεγαλύτερων σωματιδίων LDL σε σύγκριση με τις δίαιτες χωρίς κρέας. Ως εκ τούτου, η χρήση των τυπικών επιπέδων LDL χοληστερόλης ως μέτρο καρδιαγγειακού κινδύνου μπορεί να οδηγήσει σε υπερεκτίμηση του κινδύνου τόσο για τις υψηλότερες δόσεις κρέατος όσο και των κορεσμένων λιπαρών. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος έχει καταστεί μη δημοφιλής κατά τις τελευταίες δεκαετίες λόγω ανησυχιών σχετικά με τη σύνδεσή του με καρδιακές παθήσεις. Κυβερνήσεις και ειδικοί έχουν ενθαρρύνει την κατανάλωση πουλερικών ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση στο κόκκινο κρέας.

Ωστόσο, δεν υπήρξε πλήρης σύγκριση των επιδράσεων του κόκκινου κρέατος, του λευκού κρέατος και των φυτικών πρωτεϊνών στη χοληστερίνη του αίματος μέχρι τώρα, δήλωσε ο Krauss. 

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι τρέχουσες συμβουλές για τον περιορισμό του κόκκινου κρέατος και όχι του λευκού κρέατος δεν θα πρέπει να βασίζονται μόνο στις επιπτώσεις που έχουν στη χοληστερίνη του αίματος», ανέφερε ο Krauss. «Άλλες επιδράσεις της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος θα μπορούσαν να συμβάλουν στην καρδιακή νόσο και αυτό θα πρέπει να διερευνηθεί με περισσότερες λεπτομέρειες σε μια προσπάθεια βελτίωσης της υγείας».

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης