Οι μεταβολικές επιδράσεις της vegan διατροφής στα παιδιά

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021, 10:29
Οι μεταβολικές επιδράσεις της vegan διατροφής στα παιδιά

Ζήσης Ψάλλας

Μια μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η vegan διατροφή έχει ευρεία επίδραση στον τρόπο λειτουργίας του μεταβολισμού των παιδιών. Τα επίπεδα βιοδεικτών στον ορό για τις βιταμίνες Α και D, η χοληστερόλη και τα απαραίτητα αμινοξέα ήταν σημαντικά χαμηλότερα στα παιδιά που ακολουθούσαν vegan διατροφή. Επιπλέον ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ, το DHA (docosahexaenoic acid), απουσιάζει από τη vegan διατροφή.

Επομένως συνιστάται η vegan διατροφή να συμπληρώνεται πάντα με βιταμίνες Β12 και D, καθώς και ιώδιο, και με βάση την ατομική εκτίμηση μπορεί να χρειαστεί συμπλήρωμα για ασβέστιο, βιταμίνη Β2, σίδηρο και ψευδάργυρο. Εκτός από τη βιταμίνη D, η μελέτη δεν διαπίστωσε διαφορές μεταξύ των ομάδων διατροφής στα επίπεδα των παραπάνω θρεπτικών ουσιών στα μικρά παιδιά. Εντόπισε ωστόσο άλλες ελλείψεις.

Όλα τα παιδιά λάμβαναν συμπλήρωμα βιταμίνης Β12 και όλα, εκτός από ένα, λάμβαναν τακτικά συμπληρώματα βιταμίνης D και ιωδίου, υποδεικνύοντας ότι οι φινλανδικές οικογένειες vegan γνωρίζουν καλά τις διατροφικές απαιτήσεις αυτής της δίαιτας.

Ωστόσο οι τρέχουσες διατροφικές συστάσεις βασίζονται σε μελέτες που διεξήχθησαν σε ενήλικες χορτοφάγους και δεν υπήρχαν προηγούμενες έρευνες σχετικά με τις μεταβολικές επιδράσεις της vegan δίαιτας σε παιδιά.

Στο πρόσφατα δημοσιευμένο άρθρο, οι Topi Hovinen και Liisa Korkalo, μαζί με μια πολυεπιστημονική ομάδα με επικεφαλής την καθηγήτρια Anu Suomalainen-Wartiovaara, η οποία ειδικεύεται στον μεταβολισμό, μελέτησαν διεξοδικά τη διατροφή και τον μεταβολισμό 40 υγιών παιδιών από το Ελσίνκι. Τα παιδιά ακολουθούσαν μια vegan, χορτοφαγική ή παμφάγο δίαιτα ανάλογα με την επιλογή των οικογενειών τους. Η διατροφική πρόσληψη, οι μεταβολικοί βιοδείκτες και οι συγκεντρώσεις των μικροθρεπτικών συστατικών μελετήθηκαν εκτενώς.

Τα παιδιά που ακολουθήσαν vegan δίαιτα βρέθηκαν να έχουν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D σε σύγκριση με τα παιδιά χωρίς ειδική δίαιτα παρά την τακτική συμπλήρωση της βιταμίνης D - τα δείγματα αίματος συλλέχθηκαν στα τέλη του καλοκαιριού. Παραδόξως, μειωμένη ήταν επίσης η βιταμίνη Α, κάτι που δεν αναμενόταν ιδιαίτερα. Τα επίπεδα για την LDL και HDL χοληστερόλη, τα απαραίτητα αμινοξέα και το ωμέγα-3 λιπαρό DHA, το οποίο παίζει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη της οπτικής λειτουργίας και βρίσκεται πιο συχνά στα εγκεφαλικά και καρδιακά κύτταρα, ήταν επίσης χαμηλά. Αντίθετα, τα επίπεδα του φυλλικού οξέος ήταν εξαιρετικά υψηλά στα παιδιά που είχαν υιοθετήσει vegan διατροφή.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021, 11:08