Θάνος Ξυδόπουλος

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται σε τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών και των λιναρόσπορων, μπορεί να είναι γνωστά για τη σχέση τους με την υγεία της καρδιάς, αλλά είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τις έγκυες γυναίκες και τα μωρά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτά τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης για τη μητέρα και με ένα καλύτερο βάρος γέννησης για το μωρό μαζί με βελτιωμένη ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου τους και ενδεχομένως πρόληψη του άσθματος. Αυτό που είναι ασαφές είναι πόσα ωμέγα-3 λιπαρά χρειαζόμαστε κάθε μέρα.

Σε μια ισπανική μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν περίπου 2.000 μητέρες και τα μωρά τους από το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μέσω τα 5α γενέθλια των παιδιών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων λιπαρών ψαριών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προσφέρει μέτρια οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της γνωστικής λειτουργίας και της προστασίας από τα χαρακτηριστικά του φάσματος του αυτισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα οφέλη εμφανίστηκαν όταν η μαμά έτρωγε περίπου 80 γρ. ψαριών την μέρα. Το ποσό αυτό είναι εντός των ορίων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων για την αποφυγή της υπερβολικής συγκέντρωσης υδραργύρου και δεν υπήρξαν ενδείξεις ότι ο υδράργυρος ή άλλοι ρύποι που σχετίζονται με τα ψάρια είχαν αρνητικό αποτέλεσμα που αντιστάθμισε τα προφανή οφέλη.

Η ποσότητα των ψαριών που συνιστάται στην ισπανική μελέτη είναι μεγαλύτερη από τις κατευθυντήριες οδηγίες του U.S. Food and Drug Administration για τις έγκυες γυναίκες που είναι 200-340 γρ. την εβδομάδα (δύο με τρεις μερίδες) μιας ποικιλίας θαλασσινών χαμηλών σε υδράργυρο. Αλλά πολλές γυναίκες δεν παίρνουν πολλά ωμέγα-3 λιπαρά, θέτοντας σε κίνδυνο το μωρό τους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients.

Υπάρχουν πολλές ασφαλείς πηγές λιπαρών ψαριών για να απολαύσετε, όπως ο σολομός (άγριος ​​αν είναι δυνατόν), οι αντζούγιες, οι σαρδέλες, η πέστροφα και τα μύδια που καλλιεργούνται.

Προσπεράστε ορισμένα είδη εξαιτίας του υψηλότερου περιεχομένου τους σε υδράργυρο. Τα ψάρια προς αποφυγή είναι:

  • Μεξικάνικος τόνος
  • Βασιλικός σκουμπρί
  • Μάρλιν
  • Καθρεπτόψαρο Ατλαντικού (Orange roughy ή Hoplostethus atlanticus)
  • Καρχαρίας
  • Ξιφίας
  • Πλακολεπιδόψαρο (Tilefish)

Αν δεν τρώτε αρκετά ψάρια, η λήψη συμπληρωμάτων θα μπορούσε να δώσει τα ωμέγα-3 που χρειάζεστε. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης