Ζήσης Ψάλλας

Η οικογένεια φυτών που περιλαμβάνει το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, και τα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχει ένα μόριο που αδρανοποιεί ένα γονίδιο το οποίο παίζει ρόλο σε μια ποικιλία κοινών ανθρώπινων καρκίνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Pier Paolo Pandolfi, διευθυντή του Καρκινολογικού Κέντρου και του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess, βρήκαν ότι στοχεύοντας αυτό το γονίδιο, γνωστό ως WWP1, με ένα συστατικό που βρέθηκε στο μπρόκολο καταστέλλει την ανάπτυξη όγκων στα πειραματόζωα.

Είναι γνωστό ότι υπάρχει ένα ισχυρό γονίδιο που καταστέλλει τους όγκους, το PTEN. Αυτό το γονίδιο είναι ένα από τα πιο συχνά μεταλλαγμένα, διαγραμμένα ή υπορυθμισμένα γονίδια καταστολής όγκων σε ανθρώπινους καρκίνους. 

Τα καρκινικά κύτταρα εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα PTEN και το ερώτημα είναι εάν η αποκατάσταση της δραστικότητας του PTEN σε φυσιολογικά επίπεδα μπορεί να ενισχύει την δραστηριότητα καταστολής του όγκου που έχει αυτό το γονίδιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτελώντας μια σειρά πειραμάτων σε ποντίκια επιρρεπή σε καρκίνο και σε ανθρώπινα κύτταρα, η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι το γονίδιο που ονομάζεται WWP1 – το οποίο είναι επίσης γνωστό ότι παίζει ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου – παράγει ένα ένζυμο που αναστέλλει την κατασταλτική δράση του όγκου του PTEN. Με άλλο λόγια το γονίδιο WWP1 συμβάλει στον καρκίνο. 

Οι ερευνητές αναγνώρισαν ότι ένα μικρό μόριο που ονομάζεται I3C (indole-3-carbinol, ένα συστατικό στο μπρόκολο, μπορεί να είναι το κλειδί για την εξουδετέρωση του καρκίνου που προκαλείται από το WWP1.

Όταν οι Pandolfi και οι συνάδελφοί τους εξέτασαν αυτή την ιδέα με χορήγηση I3C σε ζώα με επιθετικό καρκίνο, διαπίστωσαν ότι το φυσικώς απαντώμενο συστατικό στο μπρόκολο αδρανοποίησε το WWP1, απελευθερώνοντας την κατασταλτική ισχύ που έχει το PTEN στον καρκίνο.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης