Ζήσης Ψάλλας

Δεν υπάρχει ομοφωνία για το ποια είναι η βέλτιστη πρόσληψη της βιταμίνης από τη διατροφή και τα διατροφικά συμπληρώματα. Η επιστημονική βιβλιογραφία είναι ασυνεπής και μπερδεμένη, κάτι που έχει οδηγήσει σε έντονες συζητήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γενικά, θεωρείται ότι άνδρες και γυναίκες ηλικίας 19-70 ετών πρέπει να λαμβάνουν 15 mcg (600 International Units) την ημέρα -το ίδιο και οι έγκυες- ενώ για ηλικίες άνω των 70 η ποσότητα ανεβαίνει στα 20 mcg (800 IU). Ορισμένοι εμπειρογνώμονες και οργανώσεις υγείας συνιστούν υψηλότερη ημερήσια πρόσληψη, 25 mcg (1.000 IU). Δεν λείπουν και αυτοί που προτείνουν 4.000 IU ή ακόμα και 10.000 IU για την επίτευξη της βέλτιστης υγείας σε ορισμένα άτομα.

Στις ΗΠΑ, το Institute of Medicine καθόρισε τις 4.000 IU την ημέρα ως το ανεκτό ανώτερο επίπεδο πρόσληψης (το επίπεδο που είναι απίθανο να προκαλέσει βλάβη στη μεγάλη πλειονότητα των ενηλίκων). Αλλά σύμφωνα τις οδηγίες της Endocrine Society, μέχρι και 10,000 IU την ημέρα είναι ασφαλής ποσότητα για τους ενήλικες

Επειδή η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή, πρέπει να λαμβάνεται μαζί με γεύματα που περιέχουν λίπος. Η απορρόφησή της εξαρτάται από την ικανότητα του εντέρου να απορροφά το λίπος. Η δυσαπορρόφηση λίπους σχετίζεται με ιατρικές παθήσεις που περιλαμβάνουν ορισμένες μορφές ηπατικής νόσου, κυστική ίνωση, κοιλιοκάκη, νόσο του Crohn και ελκώδη κολίτιδα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχουν καθημερινές, εβδομαδιαίες ή ακόμα και μηνιαίες δοσολογίες. Αλλά μπορεί μια άπαξ μηνιαία χορήγηση 30.000 IU να παρέχει το ίδιο όφελος με τη χορήγηση 1.000 IU καθημερινά για ένα μήνα; 

Το γεγονός ότι η ενεργός μορφή της βιταμίνης D σχηματίζεται όχι μόνο στο συκώτι αλλά και μέσα στα κύτταρα δεν είχε εκτιμηθεί επαρκώς μέχρι πρόσφατα. Καθώς η 25(OH)D η οποία είναι η αποθηκευμένη μορφή της βιταμίνης D μεταφέρεται σε όλους τους ιστούς του σώματος, πολλοί από αυτούς, όπως οι μαστοί, το παχύ έντερο, ο προστάτης και το κεντρικό νευρικό σύστημα, μπορούν αυτόνομα να σχηματίσουν την ενεργή μορφή. Ενδεχομένως αυτό να σημαίνει ότι είναι καλύτερα να λαμβάνεται η βιταμίνη D καθημερινά, παρά μια φορά την εβδομάδα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης