Ζήσης Ψάλλας

Το 2014 ανακαλύφθηκε ότι μια αποξηραμένη ρίγανη που πωλήθηκε στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν νοθευμένη. Οι ερευνητές αυτής της μελέτης ανέπτυξαν «χημικά δακτυλικά αποτυπώματα» της ρίγανης χρησιμοποιώντας μια επιστημονική τεχνική γνωστή ως μοριακή φασματοσκοπία. Αυτή η τεχνική μπορεί να παράγει χημικά δακτυλικά αποτυπώματα πολλών τύπων συστατικών τροφίμων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό, παράλληλα με τη χρήση έξυπνων στατιστικών τεχνικών γνωστών ως χημομέτρικς που εξάγουν πληροφορίες από τα δεδομένα, επέτρεψε στους ερευνητές να σαρώσουν τη ρίγανη και να ανακαλύψουν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα εάν είχε νοθευτεί.

Όταν εφάρμοσαν αυτή την τεχνική σε περίπου 100 δείγματα που αγοράστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο από μεγάλους και μικρούς λιανοπωλητές, καθώς και διαδικτυακούς πωλητές, διαπίστωσαν ότι το 25% του συνόλου της ρίγανης που πωλήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν νοθευμένο με φύλλα ελιάς και μυρτιάς.

Η δημοσίευση αυτή έγινε viral και έλαβαν δείγματα ρίγανης από όλο τον κόσμο. Έτσι βρέθηκε ότι σε ορισμένες χώρες -στη Νότια Αφρική και την Αυστραλία- το ποσοστό νοθείας της ρίγανης ήταν πάνω από 50%. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσφατα, η ίδια ερευνητική ομάδα, τέσταρε την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου και βρήκε ότι το 25% των δειγμάτων φασκόμηλου ήταν νοθευμένο. Τα δείγματα ήταν συνολικά 20 και βρετανικής παραγωγής. Αγοράστηκαν από μεγάλα και μικρά καταστήματα, καθώς και από μεγάλες διαδικτυακές αγορές.

Ορισμένα συστατικά που είχαν χρησιμοποιηθεί για να νοθεύσουν το φασκόμηλο ήταν φύλλα ελιάς, φύλλα μυρτιάς, σουμάκ, φύλλα φουντουκιάς και φύλλα φράουλας. 

Η μάχη δεν τελειώνει εύκολα εναντίον των απατεώνων οι οποίοι προσπαθούν πάντα να διατηρήσουν τη λειτουργία του προσοδοφόρου και παράνομου εμπορίου τους. Αλλά τα όπλα που χρησιμοποιούνται για να ανακαλυφθεί η απάτη βελτιώνονται.

Μια τελευταία εφεύρεση είναι ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μικροσκοπικούς σαρωτές χειρός που συνδέονται με smartphone για σάρωση της νοθείας. Αυτό σημαίνει ότι, στο μέλλον, οι δοκιμές μπορούν να γίνουν σε οποιοδήποτε σημείο της αλυσίδας εφοδιασμού. Ήδη η ερευνητική ομάδα ξεκίνησε τη δική της εταιρεία τεχνολογίας για να αναπτύξει δοκιμές μαζί με πολλούς κορυφαίους κατασκευαστές και λιανοπωλητές βοτάνων και μπαχαρικών. Εντωμεταξύ, ο καλύτερος τρόπος να προστατευτείτε είναι να αγοράζετε μπαχαρικά και βότανα μόνο από αξιόπιστες πηγές ώστε να διασφαλίσετε την υγεία σας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης