Το σώμα χρειάζεται θρεπτικά συστατικά για τη συντήρηση, την ανάπτυξη και τη ρύθμιση των διεργασιών του. Δεκατρείς βιταμίνες, 16 μέταλλα, εννιά απαραίτητα αμινοξέα και ορισμένα λιπαρά πρέπει να τα λαμβάνουμε από τη διατροφή γιατί δεν μπορεί να τα παράγει ο οργανισμός μας. Πολλά από αυτά βοηθούν τις ενζυμικές αντιδράσεις του σώματος ή λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά και σηματοδοτικά μόρια. Αν για κάποιο λόγο δεν μπορούμε να τα πάρουμε από τη διατροφή, πρέπει να τα πάρουμε από διατροφικά συμπληρώματα τα οποία διατίθενται σε πολλές μορφές, όπως δισκία, κάψουλες, μασώμενες τσίχλες, υγρά ή σε σκόνη.

Η δημοτικότητα των διατροφικών συμπληρωμάτων έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες καθώς μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορούν να βελτιώσουν την υγεία τους και να αντισταθμίσουν τις κακές διατροφικές συνήθειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολυβιταμίνες και παθήσεις

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα διατροφικά συμπληρώματα ίσως μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων αλλά η έρευνα δεν έχει καταλήξει σε ξεκάθαρα συμπεράσματα. Κάποιες μελέτες, αλλά όχι όλες, βρήκαν ότι οι πολυβιταμίνες σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών. Για παράδειγμα, μια μελέτη βρήκε ότι μεταξύ των γυναικών -αλλά όχι μεταξύ των ανδρών- η λήψη πολυβιταμινών για τουλάχιστον 3 χρόνια συσχετιζόταν με 35% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις.

Τα στοιχεία σχετικά με τη χρήση πολυβιταμινών και τον κίνδυνο καρκίνου είναι επίσης ανάμεικτα. Μια ανασκόπηση για λογαριασμό των αμερικανικών National Institutes of Health, το 2006, εξέτασε πέντε τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες δοκιμές περιλαμβάνοντας 47.289 άτομα. Διαπίστωσε 31% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου στους άνδρες που λάμβαναν πολυβιταμίνες, αλλά καμία επίδραση στις γυναίκες. Από την άλλη μεριά, δύο μελέτες παρατήρησης, μία σε γυναίκες και η μια σε άνδρες συνέδεσαν τη μακροχρόνια χρήση πολυβιταμινών με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πολυβιταμίνες μπορούν επίσης να βελτιώσουν τη μνήμη στους ηλικιωμένους και να βελτιώσουν τη ψυχολογική διάθεση. Η έρευνα έχει αποκαλύψει συνδέσεις μεταξύ της κακής διάθεσης και της ανεπάρκειας συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών όπως είναι π.χ. ο ψευδάργυρος.

Ένα ισορροπημένο συμπλήρωμα διατροφής με 10 βιταμίνες μέταλλα και ιχνοστοιχεία είναι το TONOSAN® multiVitamin, για την αναπλήρωση καθημερινών διατροφικών ελλείψεων όλης της οικογένειας. Το TONOSAN® multiVitamin είναι κατάλληλο για παιδιά 7 ετών και άνω καθώς και για χορτοφάγους. Ο συνδυασμός βιταμινών του συμπλέγματος Β, η βιταμίνη Α, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος και ο χαλκός ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ο χαλκός ενισχύουν την παραγωγή ενέργειας και μειώνουν την κόπωση ενώ ο ψευδάργυρος συμβάλλει στην ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας. Το χρώμιο βοηθά στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και οι βιταμίνες C & E προσφέρουν αντιοξειδωτική προστασία. Τέλος, η βιταμίνη D υποστηρίζει την υγιή κατάσταση των οστών και των δοντιών.

Εγκέφαλος και κόπωση

Τα συμπληρώματα βιταμινών έχουν μελετηθεί όχι μόνο για τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο αλλά και για άλλους σκοπούς, όπως π.χ. είναι η υγεία των ματιών. Ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας είναι μια βασική αιτία τύφλωσης παγκοσμίως. Οι μελέτες δείχνουν ότι η λήψη αντιοξειδωτικών βιταμινών και μετάλλων μπορεί να επιβραδύνει αυτόν τον εκφυλισμό που είναι αναπόφευκτος με την πάροδο της ηλικίας. Άλλα στοιχεία δείχνουν ότι οι πολυβιταμίνες μπορουν να μειώσουν τον κίνδυνο καταρράκτη.

Συνεπώς, ένας λόγος λήψης διατροφικών συμπληρωμάτων είναι και η καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου. Στις ΗΠΑ, μια δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι περίπου το 25% των ενηλίκων άνω των 50 ετών λαμβάνουν κάποιο συμπλήρωμα για να βελτιώσουν τη μνήμη και την προσοχή τους. Συνήθως αυτά τα συμπληρώματα βασίζονται στις βιταμίνες Β οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη διάσπαση της ομοκυστεΐνης, ενός μεταβολίτη του αμινοξέος μεθειονίνη που έχει συσχετιστεί με μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ. Οι βιταμίνες Β βοηθούν επίσης στην παραγωγή της ενέργειας που απαιτείται για την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων.

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος B βοηθούν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και συμβάλλουν στη μείωση της κόπωσης ενώ ο ψευδάργυρος συμβάλλει στη γνωστική λειτουργία.

Ένα ειδικά σχεδιασμένο συμπλήρωμα διατροφής, για την ενίσχυση της πνευματικής απόδοσης και της μνήμης είναι το TONOSAN Brain energy booster. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος B (B2, B6, B12) που περιέχει, βοηθούν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και συμβάλλουν στη μείωση της κόπωσης ενώ ο ψευδάργυρος συμβάλλει στη φυσιολογική γνωστική λειτουργία. Η σύνθεση του TONOSAN Brain energy booster είναι εμπλουτισμένη με τα αμινοξέα γλουταμίνη, σερίνη, αργινίνη, τυροσίνη καθώς και με φυσικό εκχύλισμα από σιβηριανό Ginseng.

Ενδεχομένως τα αποτελέσματα των μελετών για τα διατροφικά συμπληρώματα να είναι μικτά διότι δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τις ίδιες ανάγκες. Κάποιοι ωφελούνται περισσότερο από άλλους και φυσικά είναι αυτοί που έχουν ανεπαρκή πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών. Οι πληθυσμιακές ομάδες που έχουν περισσότερο ανάγκη είναι:

  • Ηλικιωμένοι. Η απορρόφηση της βιταμίνης Β12 από τη διατροφή μειώνεται με την ηλικία. Επίσης, οι ηλικιωμένοι μπορεί να χρειάζονται περισσότερη βιταμίνη D.
  • Χορτοφάγοι. Αν ακολουθείτε αυστηρά την χορτοφαγία, διατρέχετε κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης Β12 καθώς αυτή η βιταμίνη βρίσκεται μόνο σε ζωικές τροφές. Μπορεί επίσης να σας λείπει ασβέστιο, ψευδάργυρος, σίδηρος, βιταμίνη D και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
  • Έγκυες γυναίκες. Κατά την εγκυμοσύνη χρειαζόσαστε μεγαλύτερες ποσότητες μικροθρεπτικών συστατικών και είναι σημαντικό να αποφύγετε ορισμένες ανεπάρκειες. Ωστόσο οι έγκυες γυναίκες πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους και να είναι πολύ προσεκτικές με τις δοσολογίες. 
  • Όσοι κάνουν δίαιτα. Μπορείτε να έχετε όφελος από τις πολυβιταμίνες εάν ακολουθείτε μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων που σημαίνει ότι δεν λαμβάνετε αρκετά θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή σας.
  • Άτομα με αυξημένη σωματική δραστηριότητα. Όσοι προπονούνται εντατικά ή για μεγάλες χρονικές περιόδους καθώς και εκείνοι που καταπονούν συστηματικά το σώμα τους εξαιτίας της επαγγελματικής τους απασχόλησης χρειάζονται περισσότερα μικροθρεπτικά συστατικά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης