Θάνος Ξυδόπουλος

Η σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και των καρδιακών παθήσεων ενισχύεται από τη διαπίστωση ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του σιδήρου αίμης, που απαντάται μόνο στο κρέας, και της στεφανιαία νόσου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2014 βρήκε ότι η κατανάλωση σιδήρου αίμης αύξησε τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου κατά 57%. Δεν διαπιστώθηκε συσχέτιση μεταξύ του μη αιμικού σιδήρου, ο οποίος βρίσκεται σε φυτικές και άλλες ζωικές πηγές εκτός του κρέατος (π.χ. αυγά και γάλα).

Η μελέτη έγινε από ερευνητές του University School of Public Health-Bloomington, στην Ιντιάνα, και δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition. 

Ο πρώτος συγγραφέας Jacob Hunnicutt είπε ότι η σύνδεση μεταξύ της πρόσληψης σιδήρου, των αποθεμάτων σιδήρου στο σώμα και της στεφανιαίας νόσου συζητείται εδώ και τρεις δεκαετίες από τους ερευνητές, με επιδημιολογικές μελέτες που παρέχουν ασυνεπή ευρήματα. Η παρούσα έρευνα, ήταν μια μετα-ανάλυση που εξέτασε 21 μελέτες και δεδομένα που αφορούσαν 292.454 συμμετέχοντες οι οποίοι παρακολουθήθηκαν, κατά μέσο όρο, 10,2 έτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μετα-ανάλυση εξέτασε την κατανάλωση σιδήρου καθώς και την πρόσληψη τόσο του αιμικού όσο και του μη αιμικού σιδήρου σε σχέση με τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Θετική συσχέτιση βρέθηκε μόνο με τον αιμικό σίδηρο. 

Το σώμα αντιμετωπίζει τα δύο είδη σιδήρου με διαφορετικό τρόπο. Μπορεί να ελέγξει καλύτερα την απορρόφηση του σιδήρου από φυτικές πηγές, συμπεριλαμβανομένων των συμπληρωμάτων σιδήρου, αλλά όχι το σίδηρο από ζωικές τροφές.

“Η παρατηρούμενη θετική συσχέτιση μεταξύ του σιδήρου και του κινδύνου καρδιακής νόσου μπορεί να εξηγηθεί από την υψηλή βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου αίμης και από το ρόλο του ως κύριας πηγής σιδήρου σε αρκετούς ανθρώπους”, ανέφεραν οι ερευνητές στο άρθρο τους. “Ο σίδηρος αίμης απορροφάται σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό σε σύγκριση με τον μη αιμικό σίδηρο (37% έναντι 5%). Μόλις απορροφηθεί, μπορεί να συμβάλλει ως καταλύτης στην οξείδωση της LDL χοληστερόλης, προκαλώντας φλεγμονή των ιστών, κάτι που προάγει τη στεφανιαία νόσο”.

Τα αποθέματα σιδήρου στο σώμα αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου. Ο μόνος τρόπος να μειωθεί ο σίδηρος στο σώμα είναι η αιμορραγία, η δωρεά αίματος και η εμμηνόρροια. Ορισμένες διαιτητικές επιλογές, όπως ο καφές και το τσάι, μπορούν επίσης να εμποδίσουν την απορρόφηση του σιδήρου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης