Θάνος Ξυδόπουλος

Μελέτες από τη δεκαετία του 1990 έδειξαν ότι η μείωση της πρόσληψης ορισμένων αμινοξέων που περιέχουν θείο, τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών, μπορεί να αυξήσει τη μακροζωία σε αρουραίους κατά περίπου 30%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο πρόσφατα, μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες στο Χάρβαρντ, πραγματοποίησε σειρά μελετών σε ζώα στα οποία περιορίστηκε η πρόσληψη δύο αμινοξέων θείου, της κυστεΐνης και της μεθειονίνης. Αυτό έκανε τα ζώα να αυξήσουν την παραγωγή υδρόθειου στους ιστούς τους, γεγονός που πυροδότησε έναν καταρράκτη ευεργετικών επιδράσεων: αυξημένη παραγωγή αιμοφόρων αγγείων η οποία προάγει την καρδιαγγειακή υγεία και καλύτερη αντοχή στο οξειδωτικό στρες στο ήπαρ.

Το αποτέλεσμα της έρευνας είναι ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι ο περιορισμός της πρόσληψης τροφών που περιέχουν υψηλά επίπεδα αμινοξέων τα οποία περιέχουν θείο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις και να προωθήσει την υγιή γήρανση.

Επειδή τα αμινοξέα που περιέχουν θείο είναι άφθονα στο κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά, έχουν εξέχουσα θέση στη διατροφή μας. Τρώμε κατά μέσο όρο 2,5 φορές παραπάνω από τις καθημερινές μας ανάγκες από αυτά. Το κόκκινο κρέας έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε αμινοξέα θείου αλλά και το λευκό κρέας των ψαριών και των πουλερικών περιέχει πολλά (το πιο σκούρο κρέας έχει λιγότερα). Έτσι, η εναλλαγή σε φυτικές πρωτεΐνες θα βοηθούσε στη μείωση της πρόσληψης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα φασόλια, οι φακές και τα όσπρια είναι καλές πηγές πρωτεΐνης που έχουν επίσης χαμηλή περιεκτικότητα σε αμινοξέα με θείο. Προσοχή όμως: η πρωτεΐνη σόγιας, η οποία αποτελεί τη βάση τροφίμων όπως το tofu, είναι εκπληκτικά υψηλή σε αμινοξέα θείου. Εν τω μεταξύ, τα λαχανικά όπως το μπρόκολο περιέχουν πολύ θείο αλλά όχι σε μορφή αμινοξέος.

Μόλις πρόσφατα οι επιστήμονες άρχισαν να εκτιμούν πόσο θεμελιώδης μπορεί να είναι η σηματοδότηση του υδροθείου. Για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή, ανοίγοντας την πόρτα σε πιθανές νέες θεραπείες για την αρθρίτιδα ή για πιθανή χρήση ως παυσίπονο.

Αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες εργάζονται σε ενώσεις που το δεσμεύουν ενώ διέρχεται μέσω του σώματος και το απελευθερώνουν σε μικρές δόσεις στους ιστούς. Με τον καιρό, αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως προληπτικά μέτρα για την υποστήριξη της υγιούς γήρανσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης