Ζήσης Ψάλλας

Το τσίλι είναι ένα μπαχαρικό που χρησιμοποιείται σε πολλές κουζίνες. Και υπάρχουν πολλά οφέλη από την τακτική πρόσληψή του. Αλλά κάποιοι που τρώνε καυτό τσίλι μπορεί να έχουν πρήξιμο, ναυτία, έμετο, πόνο στα μάτια, διάρροια, κοιλιακό άλγος, καούρα από παλινδρόμηση οξέος ή πονοκεφάλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά τα συμπτώματα αυτά είναι απλώς από την αντίδραση του σώματός μας, όχι κάτι που κάνει το τσίλι για να μας κάψει πραγματικά. Ως εκ τούτου, πολλές από τις παρενέργειες που παρατηρούμε όταν τρώμε τσίλι, όπως η εφίδρωση και ο πόνος, είναι αποτέλεσμα του σώματος που θεωρεί το ερέθισμα ως πραγματικό έγκαυμα, ενώ δεν είναι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το καυτό μπορεί να είναι “διασκεδαστικό”. Το σώμα μας αισθάνεται την καψαϊκίνη, τη σημαντικότερη δραστική ένωση στα τσίλι, και ανταποκρίνεται αμέσως σε αυτήν. Αλλά δεν υπάρχει σοβαρή φυσική βλάβη στα κύτταρα. Η καψαϊκίνη «ξεγελάει» το σώμα το οποίο νομίζει ότι βιώνει πραγματικό έγκαυμα.

Αλλά ποιο θα μπορούσε να είναι το πλεονέκτημα αυτής της αντίδρασης για τα φυτά που έχουν καψαϊκίνη; Η αίσθηση καψίματος γίνεται αισθητή από τα θηλαστικά κα όχι τα πουλιά. Ως εκ τούτου, μια κοινή θεωρία είναι ότι η απόκριση της καψαϊκίνης αναπτύχθηκε από τα φυτά για να αποτρέψει τα θηλαστικά από τη σίτιση, αλλά όχι από τα πουλιά να τρώνε καρπούς και να μεταφέρουν τους σπόρους σε μεγάλη απόσταση.

Ωστόσο, αν και δεν συμβαίνει πραγματικό έγκαυμα, μεμονωμένα κύτταρα στο στόμα και το πεπτικό σύστημα μπορεί να ανταποκριθούν στο καυτό ερέθισμα απελευθερώνοντας χημικές ουσίες που προκαλούν ερεθισμό. Η απάντηση συνήθως είναι σχετικά βραχύβια και τείνει να υποχωρήσει μόλις η αίσθηση του καψίματος στον εγκέφαλο ηρεμήσει. Εκτός από αυτό, δεν υπάρχουν πολλά ισχυρά στοιχεία που να υποστηρίζουν κάποιον σημαντικό τραυματισμό ή αρνητικές επιπτώσεις από μια ισορροπημένη και μέτρια κατανάλωση καυτερών πιπεριών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, η υψηλή πρόσληψη τσίλι έχει συσχετιστεί κάπως με τη γνωστική παρακμή. Σε μια μελέτη, η πρόσληψη τσίλι άνω των 50 γρ. την ημέρα (3,5 κουταλιές της σούπας) αναφέρθηκε ότι προκάλεσε μείωση της μνήμης. Ωστόσο, αυτά ήταν αυτοαναφερόμενα δεδομένα και τα αποτελέσματα δεν έχουν επαναληφθεί από περαιτέρω έρευνα.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης