Θάνος Ξυδόπουλος

Μελέτη διαπίστωσε ότι ένα τσάι που βυθίζεται σε θερμοκρασία 95 βαθμών Κελσίου μαζί με την πλαστικοποιημένη σακουλίτσα του απελευθερώνει περίπου 11,6 δισεκατομμύρια μικροπλαστικά και 3,1 δισεκατομμύρια νανοπλαστικά μέσα σε μια κούπα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα, εκτιμάται ότι καταναλώνουμε πάνω από 74.000 σωματίδια μικροπλαστικών ετησίως, κατά μέσο όρο. Σύμφωνα με την παρούσα έρευνα, χιλιάδες φορές περισσότερο από αυτή την ποσότητα μπορεί να διαρρέει σε ένα φλιτζάνι τσαγιού.

Τα μικροπλαστικά είναι παντού. Μεγάλο μέρος της τροφής μας είναι τυλιγμένο σε πλαστικό που συχνά καταλήγει στο πιάτο μας. Επιπλέον, διεισδύει στο περιβάλλον. Θέλουμε να εξαλείψουμε σταδιακά τα πλαστικά αλλά η ζημιά έχει γίνει. Τα πλαστικά καταλήγουν σε πράγματα όπως το θαλασσινό αλάτι, τα κονσερβοποιημένα ψάρια, το μέλι και το κοτόπουλο.

Για πολλά χρόνια, τα σακουλάκια τσαγιού κατασκευάζονταν ως επί το πλείστον από χαρτί, αλλά πρόσφατα ορισμένες εταιρείες χρησιμοποιούν πλαστικά. Αυτό δεν είναι μόνο πρόβλημα για το περιβάλλον. Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου McGill στον Καναδά, θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου μπορούν να υποβαθμίσουν πολύ τα πλαστικά, ακόμη και αυτά που είναι ποιοτικά. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ερευνητική ομάδα πήρε πλαστικά σακουλάκια τσαγιού από τέσσερις μάρκες, έβγαλε το τσάι και τα έπλυνε καλά. Αυτό για να βεβαιωθεί ότι οτιδήποτε βρήκε στο νερό δεν ήταν από το ίδιο το τσάι. Βυθίστηκαν σε 10 χιλιοστόλιτρα νερού 95 βαθμών Κελσίου για 5 λεπτά. Διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν πολλά μικρο- και νανοσωματίδια στο νερό, κυρίως μεταξύ 1-150 μικρομέτρων για τα μικροσωματίδια και μεταξύ 100-1.000 νανόμετρα για τα νανοσωματίδια.

Η καταμέτρηση των σωματιδίων οδήγησε σε μια εκτίμηση του αριθμού των σωματιδίων σε μια κούπα – 11,6 δισεκατομμύρια μικροπλαστικά και 3,1 δισεκατομμύρια νανοπλαστικά.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν το τσάι με πλαστικό επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: τα σωματίδια τελικά θα καταλήξουν στον ευρύτερο κόσμο. Καλύτερα λοιπόν να επιλέξετε χάρτινο σακουλάκι, αν και μερικές φορές το χαρτί είναι ενισχυμένο με πλαστικό.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε το περιοδικό Environmental Science & Technology.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης