Ζήσης Ψάλλας

Στην πρώτη διπλά τυφλή τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή, η οποία είναι μία από τις πιο αξιόπιστες μελέτες μέχρι σήμερα, υγιείς εθελοντές που έτρωγαν αλεύρι με γλουτένη δεν ανέφεραν γαστρεντερικά συμπτώματα ή κόπωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Τα οφέλη μιας δίαιτας χωρίς γλουτένη θεωρούνται πως είναι η μειωμένη επιβάρυνση νόσων του εντέρου, η βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και η απώλεια βάρους “, γράφουν οι γαστρεντερολόγοι Emma Halmos και Peter Gibson από το Monash University στο συνοδευτικό editorial της μελέτης. “Στην πραγματικότητα, μεγάλες προοπτικές μελέτες , συμπεριλαμβανομένης της National Health and Nutrition Examination Survey, δεν έδειξαν ότι η γλουτένη συμβάλλει στην καρδιαγγειακή νόσο ή στο μεταβολικό σύνδρομο”.

Η νέα μελέτη είναι μικρή και σύντομη, αλλά η μέθοδος της είναι αυστηρά ελεγχόμενη και προσεκτική. Για περισσότερες από δύο εβδομάδες, 28 εθελοντές, που χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Η μία κλήθηκε να ακολουθήσει δίαιτα χωρίς γλουτένη, ενώ ταυτόχρονα κατανάλωνε μια δόση αλεύρου δύο φορές την ημέρα που ισοδυναμούσε με 14 γραμμάρια γλουτένης. Η άλλη ομάδα κατανάλωνε μια δίαιτα πλήρως απαλλαγμένη από γλουτένη. Ακόμη και οι ερευνητές δεν γνώριζαν ποιοι εθελοντές λάμβαναν το αλεύρι. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να μετρήσουν οποιεσδήποτε αλλαγές στον κοιλιακό πόνο, την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, τη δυσπεψία, τη διάρροια και τη δυσκοιλιότητα, κάθε συμμετέχων ολοκλήρωσε μια σειρά βαθμολόγησης συμπτωμάτων πριν και μετά τη δοκιμασία δύο εβδομάδων. 

Στο τέλος, οι αναλύσεις μεταξύ των τυχαιοποιημένων ομάδων δεν έδειξαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των υγιών ασθενών σε οποιαδήποτε συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένου του κοιλιακού άλγους. Μόνο ένα υγιές άτομο που έφαγε γλουτένη ανέφερε διάρροια και οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι αυτό ήταν πιθανώς κάτι τυχαίο. Η μελέτη υποδηλώνει ότι η αποφυγή της γλουτένης δεν παρέχει οφέλη στον μέσο υγιές άτομο.

Αντίθετα, τα άτομα με διαγνωσμένο πρόβλημα με τη γλουτένη μπορούν να έχουν σοβαρά προβλήματα. Σε όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη, η γλουτένη μπορεί να καταστρέψει την επένδυση του λεπτού εντέρου και αν η ζημιά γίνει υπερβολική, μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση, στειρότητα, νευρική βλάβη και επιληπτικές κρίσεις.

Τέτοιες ακραίες αντιδράσεις στη γλουτένη είναι αρκετά σπάνιες, ωστόσο, εμφανίζονται σε λιγότερο από το 1% του συνολικού πληθυσμού στις ΗΠΑ. Επομένως, μια αυστηρή, δια βίου δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι απαραίτητη για αυτό το μικρό σύνολο ατόμων, αλλά η νέα έρευνα δείχνει ότι δεν ισχύει για άλλους.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Gastroenterology.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης