Θάνος Ξυδόπουλος

Η μακροχρόνια κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για την καλύτερη γνωστική υγεία των ηλικιωμένων, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μια μελέτη που περιέλαβε 4.822 Κινέζους ηλικίας 55 ετών και άνω, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση περισσότερων από 10 γραμμάρια ξηρών καρπών ημερησίως συνδέεται με καλύτερη ψυχική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της σκέψης, της συλλογιστικής και της μνήμης.

Η μελέτη είναι η πρώτη που αναφέρει συσχέτιση μεταξύ  γνώσης και πρόσληψης καρυδιών σε ενήλικες, παρέχοντας νέα στοιχεία για τα ζητήματα ψυχικής υγείας (συμπεριλαμβανομένης της άνοιας) που αντιμετωπίζει ο γηράσκων πληθυσμός.

Η γήρανση του πληθυσμού είναι μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις του εικοστού πρώτου αιώνα, καθώς όχι μόνο οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, αλλά καθώς μεγαλώνουν, χρειάζονται πρόσθετη υποστήριξη υγείας, η οποία ασκεί άνευ προηγουμένου πίεση στις υπηρεσίες φροντίδας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

10 γρ. την ημέρα

Με την κατανάλωση περισσότερων από 10 γραμμάρια ξηρών καρπών ανά ημέρα, οι ηλικιωμένοι θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη γνωστική τους λειτουργία έως και 60%, σε σύγκριση με εκείνους που δεν τρώνε καρύδια.

Σε γενικές γραμμές, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι μέχρι το 2020, ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω θα ξεπερνά τα παιδιά κάτω των 5 ετών.

Η παρούσα μελέτη (UniSA) ανέλυσε στοιχεία από την China Health Nutrition Survey που συλλέχθηκαν για 22 χρόνια, διαπιστώνοντας ότι το 17% των συμμετεχόντων ήταν τακτικοί καταναλωτές ξηρών καρπών (κυρίως φιστίκια). Ο Li λέει ότι τα φιστίκια έχουν συγκεκριμένα αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά αποτελέσματα που μπορούν να ανακουφίσουν και να μειώσουν τη γνωστική υποβάθμιση.

«Οι ξηροί καρποί είναι γνωστό ότι έχουν υγιή λίπη, πρωτεΐνες και ίνες με ιδιότητες που μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη και να βελτιώσουν τη γνωστική υγεία», είπε ο Li.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης