Ζήσης Ψάλλας

Το ποπκόρν, με τις άφθονες φυτικές ίνες του και τις λίγες θερμίδες του, πιστεύεται ότι είναι ένα υγιεινό σνακ. Αλλά πρέπει είστε προσεκτικοί πριν αρχίσετε να τρώτε με τις χούφτες στον κινηματογράφο καθώς δεν είναι όλα το ποπκόρν ίδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν είναι ελαφρώς καρυκευμένο, το ποπκόρν είναι ένα υγιεινό σνακ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πρόκειται για ολόκληρο σπόρο και έχει φυτικές ίνες οι οποίες έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, κάποιων καρκίνων και άλλων προβλημάτων υγείας. 

«Όταν προετοιμαστεί καλά, το ποπκόρν είναι πραγματικά ένα πολύ καλό σνακ», δήλωσε η Maya Vadiveloo, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Rhode Island. «Είναι σταθερό, είναι φθηνό, είναι αρκετά νόστιμο. Για αυτούς που θέλουν να τρώνε επαρκή φρούτα ή λαχανικά ή άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως, είναι ένα σνακ χαμηλού κινδύνου. Αλλά το ποπκόρν του κινηματογράφους είναι πολύ διαφορετικό από το ποπκόρν που παρασκευάζεται στο σπίτι».

Το ποπκόρν του κινηματογράφου μπορεί να περιέχει μέχρι 1.090 θερμίδες και 2.650 mg νατρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ακόμα και μια μικρή ποσότητα ποπκόρν κινηματογράφου έχει σημαντικές θερμίδες και είναι πολύ υψηλό σε αλάτι», δήλωσε η Vadiveloo. «Το νάτριο είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για υπέρταση και  εγκεφαλικό επεισόδιο, γι’ αυτό είναι κάτι που πρέπει να νοιαζόμαστε».

Κάποια ποπκόρν κινηματογράφου γίνονται σε λάδι από κράμβη. Η Vadiveloo ανέφερε ότι το ποπκόρν που γίνεται με μέτριες ποσότητες ελαιοκράμβης ή ελαιολάδου μπορεί να είναι ακόμα υγιές. Αλλά, είπε, είναι καλύτερο να ελέγχει κανείς πώς προετοιμάζεται το σνακ. Η ίδια λογική ισχύει για το ποπκόρν που είναι επικαλυμμένο με ζάχαρη (καραμέλα).

Το ποπκόρν μικροκυμάτων έχει δημιουργήσει ένα εντελώς διαφορετικό σύνολο προβλημάτων υγείας στο παρελθόν, αλλά πολλά από τα χημικά που έχουν εμπλακεί έχουν αφαιρεθεί τα τελευταία χρόνια. Ένα τέτοιο χημικό, το διακετύλιο, έχει συνδεθεί με δύσπνοια και συριγμό. Το διακετύλιο, το οποίο βρίσκεται στο τυρί, το βούτυρο, το γιαούρτι και το κρασί δεν είναι επιβλαβές σε περίπτωση κατάποσης, ο κίνδυνος υπάρχει όταν εισπνέεται σε μεγάλες ποσότητες.

Εκτός από τις φυτικές ίνες, το ποπκόρν είναι επίσης μια καλή πηγή πολυφαινολών, τα οποία είναι αντιοξειδωτικά που έχουν συνδεθεί με την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και πεπτική υγεία, καθώς και με δυνητικά χαμηλότερο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου.

Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι το ποπκόρν έχει αποδειχθεί ότι κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο γεμάτοι από μια παρόμοια ποσότητα θερμίδων από πατάτες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης