Ζήσης Ψάλλας

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι ανέφερε ότι η βιταμίνη Β3, η νιασίνη, έχει θεραπευτική επίδραση σε μια προοδευτική μυϊκή νόσο. Η νιασίνη καθυστέρησε την εξέλιξη της νόσου σε ασθενείς με μιτοχονδριακή μυοπάθεια, μια νόσο χωρίς προηγούμενες θεραπείες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μορφές βιταμίνης Β3 παρατηρήθηκε πρόσφατα ότι είναι ισχυροί ενισχυτές του μεταβολισμού της ενέργειας στα τρωκτικά. Αυτές οι βιταμίνες είναι πρόδρομοι για το NAD+, έναν μοριακό διακόπτη μεταβολισμού μεταξύ νηστείας και ανάπτυξης.

Καθώς έχει αποδειχθεί ότι η νηστεία προάγει την υγεία και τη μακροζωία, για παράδειγμα σε ποντίκια, αναπτύσσεται μια ποικιλία “ενισχυτών NAD”. Ωστόσο, το κατά πόσον υπάρχει πραγματική ανεπάρκεια NAD+ σε ανθρώπινες ασθένειες και εάν οι ενισχυτές NAD+ θα μπορούσαν να έχουν θεραπευτικά αποτελέσματα σε ασθενείς με εκφυλιστικές ασθένειες, παρέμεινε αόριστο.

Στην τρέχουσα δημοσίευση, μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής την καθηγήτρια Anu Suomalainen-Wartiovaara ανέφερε ότι τα επίπεδα NAD+ μειώθηκαν τόσο στο αίμα όσο και στους μυς των ασθενών με μιτοχονδριακή μυοπάθεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Η ασθένεια χαρακτηρίζεται από προοδευτική μυϊκή αδυναμία, δυσανεξία στην άσκηση και κράμπες. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν θεραπείες που να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου”, είπε η Suomalainen-Wartiovaara.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η θεραπεία με νιασίνη αύξησε αποτελεσματικά το NAD+ στο αίμα τόσο σε ασθενείς όσο και σε υγιή άτομα. Η νιασίνη αποκατέστησε το NAD+ στους μυς των ασθενών στο φυσιολογικό επίπεδο και βελτίωσε τη δύναμη των μεγάλων μυών και τη μιτοχονδριακή οξειδωτική ικανότητα. Ο συνολικός μεταβολισμός μετατοπίστηκε προς εκείνον των φυσιολογικών ατόμων.

Τα αποτελέσματα αυτής της πιλοτικής μελέτης αποκάλυψαν ότι η νιασίνη είναι μια πολλά υποσχόμενη θεραπευτική επιλογή για τη μιτοχονδριακή μυοπάθεια. Οι συγγραφείς τονίζουν, ωστόσο, ότι η νιασίνη και το NAD+ είναι αποτελεσματικοί μεταβολικοί τροποποιητές μόνο όταν ανιχνεύεται ανεπάρκεια NAD, για παράδειγμα στο αίμα του ασθενούς. H θεραπεία με νιασίνη θα πρέπει να εφαρμόζεται με προσοχή. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης