Ζήσης Ψάλλας

Γνωρίζουμε λίγα για τη σημασία της χειμερινής πρόσληψης βιταμίνης D, αν και οι ερευνητές προσπάθησαν να ρίξουν φως στο ζήτημα εδώ και δεκαετίες. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2015 διεξήχθη μια τυχαιοποιημένη διπλή-τυφλή κλινική δοκιμή ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο. Οι μισοί από τους 72 συμμετέχοντες κατανάλωναν βιταμίνη D για 25 εβδομάδες και οι άλλοι μισό έπαιρναν ένα εικονικό φάρμακο. Και οι δύο ομάδες πραγματοποίησαν εβδομαδιαίες προπονήσεις ενδυνάμωσης κατά τις τελευταίες 13 εβδομάδες της μελέτης, δίνοντας έμφαση στα πόδια. Η μελέτη διεξήχθη το χειμώνα.

Σύμφωνα με τις προσδοκίες, η πρόσληψη της βιταμίνης D οδήγησε σε αύξηση 44% στα επίπεδα βιταμίνης D, ενώ η πρόσληψη εικονικού φαρμάκου οδήγησε σε μείωση 11%. Κατά συνέπεια, στην αρχή της περιόδου προπόνησης, όλοι οι συμμετέχοντες στην ομάδα βιταμίνης D εμφάνισαν επαρκή επίπεδα συγκέντρωσης. Το συμπλήρωμα της βιταμίνης D ήταν σαφώς αποτελεσματικό.

Το ίδιο ισχύει και για την προπόνηση δύναμης. Οδήγησε σε σημαντικές αυξήσεις της μυϊκής δύναμης και της μυϊκής μάζας τόσο στην ομάδα της βιταμίνης D όσο και στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου και ταυτόχρονα οδήγησε σε σημαντικές αλλαγές στη βιολογία των μυών, βελτιώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και το σπλαχνικό λίπος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, οι επιδράσεις του συμπληρώματος της βιταμίνης D στην προπόνηση ήταν απογοητευτικές. Οι συμμετέχοντες στην ομάδα της βιταμίνης D και του εικονικού φαρμάκου ανταποκρίθηκαν παρόμοια στην άσκηση, τόσο από άποψη λειτουργικότητας όσο και βιολογίας.

Κάποιος μπορεί πάντα να ρωτήσει αν οι συμμετέχοντες είχαν αρχικά «φυσιολογικά» επίπεδα βιταμίνης D ή εάν οι ομάδες ήταν πολύ διαφορετικές στη σύνθεσή τους (π.χ. περιελάμβαναν άτομα με και χωρίς ΧΑΠ) ή εάν άλλες μεταβλητές αποτελεσμάτων θα είχαν δώσει άλλες συμπεράσματα. Πιθανόν οι αποκρίσεις στην πρόσληψη βιταμίνης D να ποικίλλουν στον πληθυσμό. Αυτό που ισχύει για ένα άτομο δεν ισχύει απαραίτητα για κάποιο άλλο. Επί του παρόντος δεν γνωρίζουμε πολλά για αυτό. Το γεγονός είναι, ωστόσο, ότι επικράτησε η έλλειψη διαφοράς επιδράσεων.

Ωστόσο, το συνολικό συμπέρασμα της μελέτης ήταν αδιαμφισβήτητο. Τα συμπληρώματα βιταμίνης D δεν προσφέρουν μετρήσιμα οφέλη για προσαρμογές της προπόνησης δύναμης. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης