Θάνος Ξυδόπουλος

Οι ερευνητές βρήκαν γιατί μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να χάσουν βάρος, ακόμη και σε δίαιτες με ελεγχόμενες θερμίδες και υπογραμμίζουν τη σημασία της κατανόησης του προσωπικού μεταβολισμού όσον αφορά τη διατροφή και την υγεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ερευνητική ομάδα συγκέντρωσε λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τις αποκρίσεις της γλυκόζης του αίματος και άλλους δείκτες υγείας από 1.070 άτομα μετά την κατανάλωση ενός τυποποιημένου πρωινού και ελεύθερα επιλεγμένων γευμάτων για μια περίοδο δύο εβδομάδων.

Το τυπικό πρωινό βασίστηκε σε μάφινς τα οποία περιείχαν την ίδια ποσότητα θερμίδων αλλά διέφεραν σε σύνθεση ως προς τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες, τα λίπη και τις φυτικές ίνες. Οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν επίσης μια από του στόματος δοκιμή ανοχής γλυκόζης, για να μετρήσουν πόσο καλά επεξεργάζεται το σάκχαρο ο κάθε συμμετέχων.

Οι συμμετέχοντες φορούσαν συνεχείς οθόνες γλυκόζης (CGMs: continuous glucose monitors) για να μετρήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους καθόλη τη διάρκεια της μελέτης. Κατέγραφαν επίσης τα επίπεδα πείνας τους και εγρήγορσης χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή τηλεφώνου, μαζί με ακριβώς πότε και τί έτρωγαν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την ανάλυση των δεδομένων, η ερευνητική ομάδα παρατήρησε ότι ορισμένοι άνθρωποι παρουσίασαν σημαντικές «πτώσεις σακχάρου» 2-4 ώρες μετά από την κορύφωση, όπου τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους μειώθηκαν κάτω από την αρχική τιμή, πριν επιστρέψουν σ’ αυτήν.

Αυτοί που είχαν μεγάλες πτώσεις (sugar dips) είχαν αύξηση 9% στην πείνα τους και περίμεναν περίπου μισή ώρα λιγότερο, κατά μέσο όρο, πριν από το επόμενο γεύμα τους σε σχέση με αυτούς που είχαν μικρές πτώσεις σακχάρου, παρόλο που έτρωγαν ακριβώς τα ίδια γεύματα. Έτρωγαν επίσης 75 περισσότερες θερμίδες 3-4 ώρες μετά το πρωινό και περίπου 312 θερμίδες περισσότερες όλη την ημέρα από αυτούς που είχαν μικρές πτώσεις γλυκόζης.

Υπήρχε επίσης κάποια μεταβλητότητα στο μέγεθος της ‘βουτιάς’ που βίωσε κάθε άτομο ως απόκριση στο να τρώει τα ίδια γεύματα σε διαφορετικές ημέρες, γεγονός που υποδηλώνει πως αν έχετε μεγάλες πτώσεις σακχάρου εξαρτάται όχι μόνο από τις μεμονωμένες διαφορές στο μεταβολισμό, αλλά και από άλλες καθημερινές επιδράσεις επιλογών γεύματος και επιπέδων δραστηριότητας.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Metabolism. Πρόκειται για την έρευνα PREDICT, το μεγαλύτερο συνεχιζόμενο πρόγραμμα διατροφικής μελέτης στον κόσμο που εξετάζει τις αποκρίσεις του ανθρώπινου σώματος έναντι των τροφίμων σε πραγματικές συνθήκες ζωής.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης