Ζήσης Ψάλλας

Αν και οι περισσότεροι καρκίνοι μειώνονται, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για τη συχνότητα εμφάνισης και του ποσοστού θνησιμότητας του καρκίνου του ήπατος στις Ηνωμένες Πολιτείες, εν μέρει λόγω της παράλληλης αύξησης της μη αλκοολικής λιπαρής ηπατικής νόσου, της παχυσαρκίας και του διαβήτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα ενδιαφέρον φαγητό είναι οι τομάτες και τα προϊόντα τομάτας πλούσια σε λυκοπένιο, μια φυσική χρωστική ουσία που δίνει σε πολλά φρούτα και λαχανικά το κοκκινωπό τους χρώμα.

Η σκόνη τομάτας αύξησε τον πλούτο και την ποικιλία των ωφέλιμων βακτηρίων

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Research Cancer Prevention Research, από ερευνητές του Tufts University εξέτασε τις προληπτικές δράσεις των τοματών έναντι του καρκίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την βρεφική ηλικία, τα ποντίκια μολύνθηκαν με ένα καρκινογόνο του ήπατος και έπειτα τράφηκαν με μία διατροφή υψηλής περιεκτικότητα σε λιπαρά -παρόμοια με μια δυτική διατροφή- με ή χωρίς σκόνη τομάτας. Οι ερευνητές αξιολόγησαν έπειτα κατά πόσο η σκόνη τομάτας προστατεύει τα ποντίκια από τη φλεγμονή και τον καρκίνο. Στον άνθρωπο, το συμπλήρωμα ισοδυναμεί με κατανάλωση δύο-τρεις τομάτες την ημέρα ή με ένα σερβίρισμα σάλτσας τομάτας πάνω από ζυμαρικά.

Το λυκοπένιο

Οι ερευνητές είπαν ότι διαπίστωσαν για πρώτη φορά πως η σκόνη τομάτας πλούσια σε λυκοπένιο μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά τη λιπώδη ηπατική νόσο, τη φλεγμονή και την ανάπτυξη καρκίνου του ήπατος που προάγεται από μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά, στα ποντίκια.

Η σκόνη τομάτας αύξησε τον πλούτο και την ποικιλία των ωφέλιμων βακτηρίων των ποντικών και εμπόδισε την υπερ-ανάπτυξη ορισμένων βακτηρίων που σχετίζονται με τη φλεγμονή.

Είναι ενδιαφέρον ότι η σκόνη τομάτας ήταν  πιο αποτελεσματική από την ίδια δόση ενός συμπληρώματος λυκοπενίου.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στις πιθανές ευεργετικές επιδράσεις άλλων θρεπτικών ουσιών που βρίσκονται στην τομάτα, όπως η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη C, το φολικό οξύ, τα ανόργανα συστατικά, οι φαινολικές ενώσεις και οι διαιτητικές ίνες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης