Θάνος Ξυδόπουλος

Ερευνητές από το Saint Louis University (SLU) διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση μιας μεσογειακής διατροφής μπορεί να βελτιώσει την απόδοση της άσκησης αντοχής των αθλητών έπειτα από μόλις τέσσερις ημέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες έτρεξαν τα 5 χλμ. κατά 6% ταχύτερα αφού ακολούθησαν μια μεσογειακή διατροφή σε σχέση με μια δυτική διατροφή. Οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν διαφορά για τις δύο δίαιτες στις αναερόβιες δοκιμές άσκησης.

Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει ολόκληρα φρούτα και λαχανικά, καρύδια, ελαιόλαδο και δημητριακά ολικής αλέσεως, και αποφεύγει τα πολλά κόκκινα και μεταποιημένα κρέατα, τα γαλακτοκομικά, τα τρανς λίπη, τα κορεσμένα λίπη και τα εξευγενισμένα σάκχαρα.

Συγκριτικά, η δυτική διατροφή χαρακτηρίζεται από χαμηλή πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και μη επεξεργασμένων ή ελάχιστα μεταποιημένων ελαίων και υψηλή πρόσληψη τρανς και κορεσμένων λιπών, γαλακτοκομικών, ραφιναρισμένων σακχάρων, μεταποιημένων φυτικών ελαίων και νατρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Edward Weiss, καθηγητής διατροφής και διαιτολογίας στο SLU, αναφέρει ότι η μεσογειακή διατροφή έχει καθιερωθεί ως έχουσα πολλά οφέλη για την υγεία. Αυτός και η ομάδα του υποθέτουν ότι τα αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά αποτελέσματα του διαιτολογίου, το αλκαλικό pH και τα διαιτητικά νιτρικά μπορεί να οδηγήσουν σε βελτιωμένη απόδοση κατά την άσκηση.

Υγεία και άσκηση

«Πολλές θρεπτικές ουσίες στη μεσογειακή διατροφή βελτιώνουν την απόδοση της άσκησης αμέσως ή μέσα σε λίγες μέρες. Επομένως, είναι λογικό ότι ένα πλήρες διαιτολόγιο που περιλαμβάνει αυτά τα θρεπτικά συστατικά βελτιώνει επίσης γρήγορα τις επιδόσεις» δήλωσε ο Weiss. «Ωστόσο, αυτά τα οφέλη χάνονται επίσης γρήγορα όταν μεταβαίνουμε στη δυτική διατροφή, υπογραμμίζοντας τη σημασία της μακροπρόθεσμης τήρησης της μεσογειακής διατροφής» πρόσθεσε.

Η μελέτη περιελάμβανε επτά γυναίκες και τέσσερις άνδρες σε μια διασταυρούμενη τυχαιοποιημένη μελέτη. Οι συμμετέχοντες έτρεξαν 5 χιλιόμετρα στον διάδρομο σε δύο περιπτώσεις – μία φορά έπειτα από τέσσερις μέρες με μεσογειακή διατροφή και άλλη μία φορά ύστερα από ισάριθμες ημέρες με μια δυτική διατροφή – ένα διάστημα 9 έως 16 ημερών χώριζε τις δύο δοκιμές.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Αmerican College of Nutrition».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης