Ζήσης Ψάλλας

Η κατανάλωση περίπου μισού φλιτζανιού καρύδια κάθε μέρα για δύο χρόνια μείωσε ελαφρώς τα επίπεδα λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL), γνωστή ως «κακή χοληστερόλη» και μείωσε επίσης τον αριθμό των συνολικών σωματιδίων LDL και μικρών σωματιδίων LDL σε υγιείς, μεγαλύτερους ενήλικες, σύμφωνα με σε νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα στο περιοδικό Circulation της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή η μελέτη διεξήχθη από τον Μάιο του 2012 έως τον Μάιο του 2016 και συμμετείχαν 708 συμμετέχοντες μεταξύ 63 και 79 ετών (το 68% ήταν γυναίκες) που ήταν υγιείς, και ζούσαν στη Βαρκελώνη της Ισπανίας και στη Λόμα Λίντα της Καλιφόρνια. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: την ενεργό παρέμβαση και τον έλεγχο. Εκείνοι που διατέθηκαν στην ομάδα παρέμβασης πρόσθεσαν περίπου μισό φλιτζάνι καρύδια στη συνήθη καθημερινή διατροφή τους, ενώ οι συμμετέχοντες στην ομάδα ελέγχου απείχαν από το να τρώνε καρύδια.

Μετά από δύο χρόνια, τα επίπεδα χοληστερόλης των συμμετεχόντων ελέγχθηκαν και η συγκέντρωση και το μέγεθος των λιποπρωτεϊνών αναλύθηκαν με φασματοσκοπία πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού. Αυτή η προηγμένη δοκιμή επιτρέπει να προσδιοριστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα χαρακτηριστικά λιποπρωτεΐνης που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Η διετής μελέτη είχε ποσοστό διατήρησης 90%.Μεταξύ των βασικών ευρημάτων όλων των συμμετεχόντων στη μελέτη ήταν:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • Στα δύο χρόνια, οι συμμετέχοντες στην ομάδα των καρυδιών είχαν χαμηλότερα επίπεδα LDL χοληστερόλης -κατά μέσο όρο 4,3 mg/dL και η ολική χοληστερόλη μειώθηκε κατά μέσο όρο 8,5 mg/dL.
  • Η καθημερινή κατανάλωση καρυδιών μείωσε τον αριθμό των συνολικών σωματιδίων LDL κατά 4,3% και των μικρών σωματιδίων LDL κατά 6,1%. Αυτές οι αλλαγές στη συγκέντρωση και τη σύνθεση των σωματιδίων LDL σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
  • Η λιποπρωτεΐνη ενδιάμεσης πυκνότητας (IDL) επίσης μειώθηκε. Είναι γνωστό ότι η χοληστερόλη IDL είναι πρόδρομος της LDL και αναφέρεται σε πυκνότητα μεταξύ λιποπρωτεϊνών χαμηλής και πολύ χαμηλής πυκνότητας. Την τελευταία δεκαετία, η χοληστερόλη IDL εμφανίστηκε ως ένας σχετικός λιπιδικός καρδιαγγειακός παράγοντας κινδύνου ανεξάρτητος από τη LDL χοληστερόλη.
  • Οι μεταβολές της LDL χοληστερόλης στην ομάδα καρυδιών διέφεραν ανά φύλο. Στους άνδρες, η χοληστερόλη LDL μειώθηκε κατά 7,9% και στις γυναίκες κατά 2,6%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης