H υψηλότερη κατανάλωση μανιταριών σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του Penn State, που δημοσιεύθηκε στο Advances in Nutrition.

Αυτή η μετα-ανάλυση εξέτασε 17 μελέτες για τον καρκίνο που δημοσιεύθηκαν από το 1966 έως το 2020. Αναλύοντας δεδομένα για πάνω από 19.500 ασθενείς με καρκίνο, οι ερευνητές διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης μανιταριών και κινδύνου για καρκίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρόλο που τα μανιτάρια σιτάκε, μαϊτάκε και στρειδιών έχουν υψηλότερες ποσότητες του αμινοξέος εργοθειονίνη από τα λευκά μανιτάρια, οι ερευνητές βρήκαν ότι τα άτομα που ενσωμάτωσαν οποιαδήποτε ποικιλία μανιταριών στην καθημερινή τους διατροφή είχαν μικρότερο κίνδυνο καρκίνου. Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα άτομα που έτρωγαν 18 γραμμάρια μανιταριών ημερησίως είχαν 45% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου σε σύγκριση με εκείνα που δεν έτρωγαν μανιτάρια.

«Τα μανιτάρια είναι η υψηλότερη διατροφική πηγή σε εργοθειονίνη, ένα μοναδικό και ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα», δήλωσε ο Djibril M. Ba, μεταπτυχιακός φοιτητής στην επιδημιολογία στο Penn State College of Medicine. «Η αναπλήρωση αντιοξειδωτικών στο σώμα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από το οξειδωτικό στρες και να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου».

Όταν εξετάστηκαν συγκεκριμένοι καρκίνοι, οι ερευνητές σημείωσαν τις ισχυρότερες συσχετίσεις για τον καρκίνο του μαστού, καθώς τα άτομα που έτρωγαν τακτικά μανιτάρια είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο για αυτόν τον τύπο καρκίνου. Ο Ba εξήγησε ότι οι περισσότερες μελέτες δεν περιλάμβαναν άλλες μορφές καρκίνου. Aυτή η έρευνα θα μπορούσε να είναι χρήσιμη στην περαιτέρω διερεύνηση των προστατευτικών επιδράσεων που έχουν τα μανιτάρια, βοηθώντας στην καθιέρωση μιας πιο υγιεινής διατροφής που προλαμβάνει τον καρκίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά, αυτά τα ευρήματα παρέχουν σημαντικές αποδείξεις για τις προστατευτικές επιδράσεις των μανιταριών κατά του καρκίνου. Απαιτούνται ωστόσο μελέτες για να εντοπιστούν καλύτερα οι εμπλεκόμενοι μηχανισμοί και οι καρκίνοι που μπορεί να επηρεαστούν.

Τα πιθανά οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με τα μανιτάρια έχουν αποκτήσει πρόσφατα την ερευνητική προσοχή, καθώς  είναι πλούσια σε βιοδραστικές ενώσεις.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης