Θάνος Ξυδόπουλος

Νέα μελέτη δείχνει ότι το γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (ελαφρύ γάλα με 1% λιπαρά) συνδέεται με σημαντικά μικρότερη γήρανση στους ενήλικες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα σε 5.834 ενήλικες των Ηνωμένων Πολιτειών από τον Larry Tucker καθηγητή εργοφυσιολογίας του Πανεπιστημίου Brigham Young, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά έχουν μικρότερη βιολογική γήρανση.

Ο Tucker διερεύνησε τη σχέση μεταξύ του μήκους των τελομερών και της συχνότητας πρόσληψης γάλακτος (ημερήσιοι καταναλωτές έναντι εβδομαδιαίων καταναλωτών ή λιγότερο). Επίσης διερεύνησε την κατανάλωση γάλακτος με διαφορετικά λιπαρά (2% έναντι 1% και έναντι αποβουτυρωμένου γάλακτος).

Κάθε φορά που αναπαράγεται ένα κύτταρο, οι άνθρωποι χάνουν ένα μικρό κομμάτι των τελομερών και ως εκ τούτου, οι ηλικιωμένοι έχουν μικρότερα τελομερή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη έδειξε ότι για κάθε 1% αύξηση του καταναλισκόμενου γάλακτος γάλακτος (κατανάλωση 2% έναντι 1% γάλακτος), τα τελομερή ήταν κατά 69 ζεύγη βάσεων μικρότερα. Αυτό σημαίνει τέσσερα χρόνια πρόσθετη βιολογική γήρανση.

Όταν ο Tucker ανέλυσε τα στοιχεία, βρήκε ότι οι ενήλικες που κατανάλωναν πλήρες γάλα είχαν τελομερή κατά 145 ζεύγη βάσεων μικρότερα από τους καταναλωτές γάλατος μηδέν λιπαρών.

“Το γάλα είναι ίσως το πιο αμφισβητούμενο φαγητό στη χώρα μας”, δήλωσε ο Tucker. “Tα ευρήματα της μελέτης σίγουρα αξίζει να τα σκεφτούμε, ίσως υπάρχει κάτι που απαιτεί λίγο περισσότερo την προσοχή μας”.

Κάπως απροσδόκητα, η μελέτη βρήκε ότι οι απέχοντες από το γάλα είχαν μικρότερα τελομερή από αυτούς που κατανάλωναν γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Ο Tucker δήλωσε ότι τα ευρήματα της μελέτης υποστηρίζουν τις τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές για τους Αμερικανούς (2015-2020), οι οποίες ενθαρρύνουν τους ενήλικες να καταναλώνουν γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (1% ή μηδέν λιπαρά) και όχι γάλα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Η  μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Oxidative Medicine and Cellular Longevity.

Πηγή: Milk Fat Intake and Telomere Length in U.S. Women and Men: The Role of the Milk Fat Fraction.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης