Ζήσης Ψάλλας

Ερευνητές από το Florida Atlantic University’s Harbor Branch Oceanographic Institute διεξήγαγαν μια μελέτη για την αξιολόγηση των συγκεντρώσεων υδραργύρου στις τρίχες εγκύων γυναικών που ζούσαν στην παράκτια Φλόριντα, για να προσδιορίσουν τις σχέσεις μεταξύ συγκεντρώσεων υδραργύρου και κατανάλωσης ψαριών, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια προηγούμενη μελέτη έδειξε ότι τα δελφίνια (ρινοδέλφινα) στην Indian River Lagoon έχουν μερικές από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις υδραργύρου σε αυτό το είδος παγκοσμίως. Πρόκειται για μια λιμνοθάλασσα που εκτείνεται περισσότερα από 250 χιλιόμετρα και διασχίζει το 40% της ανατολικής ακτογραμμής στη Φλόριντα.

Η παρούσα μελέτη διαπίστωσε ότι οι συγκεντρώσεις υδραργύρου στα μαλλιά των 135 γυναικών ήταν υψηλότερες από εκείνες που είχαν αναφερθεί προηγουμένως για παρόμοιους πληθυσμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο International Journal of Environmental Research and Public Health δείχνουν ότι, παρά το γεγονός ότι η νότια Φλόριντα είναι περιοχή επιλεκτικής εναπόθεσης ατμοσφαιρικού υδραργύρου και ότι ο υδράργυρος είναι βιοσυσσωρεύσιμος σε τοπικά είδη ψαριών και αρπακτικών ζώων, η συνολική συγκέντρωση υδραργύρου στα μαλλιά 229 γυναικών ήταν παρόμοια ή χαμηλότερη από τον μέσο όρο στις ΗΠΑ για γυναίκες σε ηλικία τεκνοποίησης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσες όμως ανέφεραν ότι τρώνε θαλασσινά τρεις φορές την εβδομάδα είχαν την υψηλότερη συγκέντρωση υδραργύρου στα μαλλιά τους -σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερες από εκείνες που δεν κατανάλωναν κανένα θαλασσινό.

Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις ήταν σε γυναίκες ηλικίας άνω των 33 ετών και περισσότερο στις γυναίκες της ασιατικής προέλευσης.

Οι συγκεντρώσεις υδραργύρου στις τρίχες των εγκύων γυναικών που κατανάλωναν θαλασσινά από την Indian River Lagoon ήταν σημαντικά υψηλότερες από τις γυναίκες που ανέφεραν ότι ποτέ δεν κατανάλωναν τοπικά αλιεύματα. 

Η πλειονότητα των γυναικών (85,5%) ανέφερε ότι γνώριζε πως τα υψηλά επίπεδα υδραργύρου μπορεί να είναι επιβλαβή για το έμβρυο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης