Θάνος Ξυδόπουλος

Οι έγκυες γυναίκες που κατανάλωναν ισοδύναμο καφεΐνης μόλις μισό φλιτζάνι καφέ την ημέρα, κατά μέσο όρο, γεννούν ελαφρώς μικρότερα μωρά από αυτές που δεν κατανάλωναν ποτά με καφεΐνη, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές διαπίστωσαν μειώσεις στο μέγεθος και στην άπαχη μάζα σώματος για τα βρέφη των οποίων οι μητέρες κατανάλωναν κάτω από 200 mg καφεΐνης την ημέρα -περίπου δύο φλιτζάνια καφέ. Το μικρότερο μέγεθος γέννησης μπορεί να θέτει τα βρέφη σε μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας, καρδιακών παθήσεων και διαβήτη αργότερα στη ζωή.

Η μελέτη δημοσιευθηκε στο JAMA Network Open και επικεφαλής ήταν η Katherine L. Grantz, από τα αμερικανικά National Institutes of Health. 

“Μέχρι να μάθουμε περισσότερα, τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι μπορεί να είναι συνετό να περιορίσουμε ή να παραιτηθούμε από τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης”, δήλωσε η Grantz. “Είναι επίσης καλή ιδέα για τις γυναίκες να συμβουλευτούν τους γιατρούς τους σχετικά με την κατανάλωση καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την υψηλή κατανάλωση καφεΐνης (πάνω από 200 mg την ημέρα) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με βρέφη που είναι μικρά ή βρίσκονται στο χαμηλότερο 10ο εκατοστημόριο από πλευράς βάρους. Ωστόσο, μελέτες σχετικά με τη μέτρια ημερήσια κατανάλωση καφεΐνης (200 mg ή λιγότερο) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έδωσαν μικτά αποτελέσματα.

Πολλές από τις προηγούμενες μελέτες δεν λάμβαναν υπόψη άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το μέγεθος του βρέφους, όπως η διακύμανση της περιεκτικότητας σε καφεΐνη διαφορετικών ποτών και το μητρικό κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη.

Για τη μελέτη τους, οι συγγραφείς ανέλυσαν δεδομένα για πάνω από 2.000 γυναίκες σε 12 κλινικές περιοχές που είχαν εγγραφεί από την 8 έως την 13η εβδομάδα εγκυμοσύνης. Οι γυναίκες ήταν μη καπνίστριες και δεν είχαν προβλήματα υγείας πριν από την εγκυμοσύνη. Από τις εβδομάδες 10 έως 13 της εγκυμοσύνης, οι γυναίκες παρείχαν δείγματα αίματος που αργότερα αναλύθηκαν για καφεΐνη και παραξανθίνη, μια ένωση που παράγεται όταν η καφεΐνη διασπάται στο σώμα. Οι γυναίκες ανέφεραν επίσης την καθημερινή τους κατανάλωση ποτών με καφεΐνη (καφές, τσάι, σόδα και ενεργειακά ποτά).

Σε σύγκριση με τα βρέφη που γεννήθηκαν από γυναίκες με καθόλου ή ελάχιστα επίπεδα καφεΐνης στο αίμα, τα βρέφη που γεννήθηκαν από γυναίκες που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα καφεΐνης κατά την εγγραφή ήταν, κατά μέσο όρο, 84 γραμμάρια ελαφρύτερα, 0,44 εκατοστά μικρότερα και είχαν περιφέρεια κεφαλής 0,28 εκατοστά μικρότερη.

Με βάση τις εκτιμήσεις των γυναικών για τα ποτά που έπιναν, οι γυναίκες που κατανάλωναν περίπου 50 mg καφεΐνης την ημέρα (ισοδύναμο με μισό φλιτζάνι καφέ) είχαν βρέφη 66 γραμμάρια ελαφρύτερα από τα βρέφη που γεννήθηκαν από μητέρες που δεν κατανάλωναν καφεΐνη.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η καφεΐνη ίσως προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων στη μήτρα και τον πλακούντα, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει την παροχή αίματος στο έμβρυο και να εμποδίσει την ανάπτυξη. Ομοίως, πιστεύουν ότι η καφεΐνη θα μπορούσε ενδεχομένως να διαταράξει ορισμένες ορμόνες θέτοντας τα παιδιά σε κίνδυνο για γρήγορη αύξηση βάρους μετά τη γέννηση, μελλοντική παχυσαρκία, καρδιακές παθήσεις και διαβήτη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης