Ζήσης Ψάλλας

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Brown διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α ήταν 17% λιγότερο πιθανό να έχουν χρόνια αργότερα πλακώδες καρκίνωμα τον δεύτερο πιο συχνό καρκίνο του δέρματος. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βιταμίνη Α είναι γνωστό ότι είναι απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη και ωρίμανση των κυττάρων του δέρματος, αλλά οι προηγούμενες μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητά της στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του δέρματος είναι ανάμεικτες, ανέφερε η Eunyoung Cho, αναπληρώτρια καθηγήτρια δερματολογίας και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Brown.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την Cho εξέτασε τα αποτελέσματα των διατροφικών και καρκίνων του δέρματος των συμμετεχόντων σε δύο μεγάλες, μακροπρόθεσμες μελέτες παρατήρησης: την Nurses’ Health Study, η οποία ακολούθησε 121.700 αμερικανίδες νοσοκόμες και την Health Professionals Follow-Up Study, η οποία παρακολούθησε 51.529 αμερικανικούς επαγγελματίες υγείας.

Μεταξύ των δύο μελετών, περίπου 123.000 συμμετέχοντες ήταν λευκοί, δεν είχαν προηγούμενο ιστορικό καρκίνου και ολοκλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο με αναφορές διατροφής. Συνολικά 3.978 περιπτώσεις καρκίνων πλακωδών κυττάρων αναφέρθηκαν εντός των 24-26 ετών περιόδων παρακολούθησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την ομαδοποίηση των συμμετεχόντων στη μελέτη σε πέντε κατηγορίες με επίπεδα πρόσληψης βιταμίνης Α, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι της κατηγορίας με την υψηλότερη μέση ημερήσια συνολική πρόσληψη βιταμίνης Α ήταν 17% λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν καρκίνο του δέρματος από αυτούς της κατηγορίας με τη χαμηλότερη πρόσληψη.

Εκείνοι στην υψηλότερη κατηγορία ανέφεραν ότι λάμβαναν μια ποσότητα βιταμίνης Α που αντιστοιχεί σε μία μέση ψημένη γλυκοπατάτα ή σε δύο μεγάλα καρότα κάθε μέρα. 

Η ομάδα διαπίστωσε ότι η περισσότερη βιταμίνη Α προήλθε από τη διατροφή των συμμετεχόντων, ιδίως από τα φρούτα και τα λαχανικά, και όχι από τα τρόφιμα με βάση τα ζώα ή τα συμπληρώματα βιταμινών.

Η Cho προειδοποίησε ότι υπερβολική ποσότητα βιταμίνης Α, ιδιαίτερα από συμπληρώματα και ζωικές πηγές, μπορεί να οδηγήσει σε ναυτία, ηπατική τοξικότητα, αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης και κάταγμα ισχίου. Ωστόσο οι παρενέργειες από τα υψηλά επίπεδα φυτικής βιταμίνης Α είναι ελάχιστες, πρόσθεσε.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Journal of the American Medical Association Dermatology.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης