Ζήσης Ψάλλας

Οι φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου (IBD) αυξάνονται παγκοσμίως. Η υιοθέτηση μιας δυτικής δίαιτας, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η φρουκτόζη, σχετίζεται με την αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας και διαβήτη. Η IBD μπορεί να είναι επίσης μια επιπλέον ασθένεια που επιδεινώνεται από την πρόσληψη φρουκτόζης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Stony Brook με επικεφαλής τον David Montrose δημοσίευσαν μια στο περιοδικό Cellular and Molecular Gastroenterology and Hepatology, που δείχνει τον ρόλο της φρουκτόζης.

«Η αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης IBD είναι παράλληλη με τα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης φρουκτόζης στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες» είπε ο Montrose, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Παθολογίας του Πανεπιστημίου Stony Brook. 

Ο Montrose, μαζί με συναδέλφους του, δοκίμασαν τρία μοντέλα ποντικών με IBD. Τα ποντίκια τράφηκαν με υψηλές ποσότητες φρουκτόζης, η οποία επιδείνωσε τη φλεγμονή του παχέος εντέρου μαζί με αξιοσημείωτα αποτελέσματα στα βακτήρια του εντέρου τους, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών του μεταβολισμού και του εντοπισμού εντός του παχέος εντέρου. Η συμπληρωματική μηχανιστική εργασία έδειξε ότι το μικροβίωμα συνδέεται αιτιωδώς με τις επιζήμιες επιδράσεις της δίαιτας και με την υψηλή φρουκτόζη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η «υπερβολική κατανάλωση φρουκτόζης μέσω της διατροφής είχε προ-κολικό αποτέλεσμα που μπορεί να εξηγηθεί από τις αλλαγές στη σύνθεση, την κατανομή και τη μεταβολική λειτουργία των εντερικών μικροβίων».

Ο Montrose λέει ότι σχεδιάζονται αρκετά επόμενα βήματα για την επέκταση των ευρημάτων. Αυτά περιλαμβάνουν την ανάπτυξη παρεμβάσεων για την πρόληψη των προφλεγμονωδών επιδράσεων της διατροφικής φρουκτόζης, καθώς και αξιολόγηση του κατά πόσον αυτή η δίαιτα αυξάνει την ογκογένεση που σχετίζεται με κολίτιδα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό επειδή οι ασθενείς με IBD διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου λόγω της χρόνιας φλεγμονής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης