Ζήσης Ψάλλας

Τα άτομα που είναι ευαίσθητα στο αλάτι μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης. Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές ήθελαν να διερευνήσουν εάν η ευαισθησία στο αλάτι προκαλεί υπέρταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Hypertension, καθόρισε το επίπεδο ευαισθησίας στο αλάτι 1.604 Κινέζων ενηλίκων, θέτοντάς τους σε μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι, ακολουθούμενη από μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι.

Αφού παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για 7,4 χρόνια κατά μέσο όρο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με υψηλή ευαισθησία νατρίου είχαν 43% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση από τα άτομα που είχαν μέτρια ευαισθησία στο νάτριο.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η ευαισθησία στο νάτριο είναι αιτία, όχι συνέπεια της υψηλής αρτηριακής πίεσης, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Jiang He, καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Tulane, στη Νέα Ορλεάνη. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτός από την πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης, η μείωση του αλατιού έχει ένα πρόσθετο όφελος, σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες: Μειώνει τις δύσκαμπτες αρτηρίες, μια κατάσταση που σχετίζεται με καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η νέα έρευνα ήταν μέρος της μελέτης GenSalt, η οποία περιελάμβανε γενετικές δοκιμές. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ήταν η μεγαλύτερη μελέτη διατροφής που έλεγξε την ευαισθησία στο αλάτι σε σχέση με την αρτηριακή πίεση.

H μελέτη διεξήχθη αποκλειστικά σε Κινέζους ενήλικες. Απαιτείται μια πολύ μεγαλύτερη μελέτη στις ΗΠΑ που να περιλαμβάνει διαφορετικές ομάδες ανθρώπων που μπορεί να είναι ευαίσθητοι στο αλάτι, είπε ο He.

«Είναι μια σημαντική μελέτη που έκανε το δύσκολο, ασυνήθιστο βήμα της παρακολούθησης της αρτηριακής πίεσης για χρόνια, η οποία δίνει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα ευρήματά τους. Είναι ένα καλό πρώτο βήμα», δήλωσε ο Δρ Gordon Harold Williams, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. Η ανάπτυξη γενετικών εξετάσεων για να ανακαλυφθεί ποιοι άνθρωποι ευαίσθητοι στο αλάτι έχουν αυξημένο κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση θα είναι πιο δύσκολο, δήλωσε ο Williams. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης