Ζήσης Ψάλλας

Σας έχει κάνει ποτέ ένα γεύμα με πολλά λιπαρά να αισθάνεστε φουσκωμένοι και νωθροί; Αποδεικνύεται ότι μια πιο βαριά δίαιτα μπορεί να εμποδίσει τα πολλά βακτήρια που ζουν στο πεπτικό σας σύστημα να κάνουν το καλύτερο δυνατό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια μελέτη στην Κίνα διαπίστωσε πως όταν οι άνθρωποι αύξησαν την πρόσληψη λίπους στο 40% της ημερήσιας διατροφής τους για έξι μήνες, ο αριθμός των «καλών» βακτηρίων του εντέρου μειώθηκε ενώ οι ποσότητες των «μη ευεργετικών» βακτηρίων αυξήθηκαν.

Εκτός από την αλλαγή της σύνθεσης του μικροβιώματος, οι συγγραφείς παρατήρησαν αύξηση των φλεγμονωδών παραγόντων στο σώμα. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη μεταβολικών διαταραχών, όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις, σημείωσαν οι ερευνητές.

Στην Κίνα, η παραδοσιακή διατροφή ήταν χαμηλή σε λιπαρά και υψηλή σε υδατάνθρακες. Αυτό, ωστόσο, έχει μετατοπιστεί σε μια δίαιτα υψηλότερη σε λιπαρά και χαμηλότερη σε υδατάνθρακες. Ταυτόχρονα, τα ποσοστά της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2 έχουν επίσης αυξηθεί, ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να δουν εάν συμβαίνουν αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου όταν οι άνθρωποι μεταβαίνουν από μια δίαιτα χαμηλών λιπαρών σε μια δίαιτα με υψηλότερα λιπαρά, οι ερευνητές στρατολόγησαν περίπου 200 νέους, που δεν ήταν παχύσαρκοι, για τη μελέτη. Ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν 23 ετών.

Οι εθελοντές τοποθετήθηκαν τυχαία σε μία από τρεις ομάδες για έξι μήνες. Η μία ομάδα ακολούθησε  δίαιτα αποτελούμενη από 20% λιπαρά, μια άλλη έτρωγε το 30% των ημερήσιων θερμίδων από λίπος, ενώ η τρίτη είχε μια διατροφή με 40% λιπαρά.

Και οι τρεις ομάδες είχαν απώλεια βάρους, αλλά η ομάδα με τα χαμηλότερα λιπαρά έχασε το μεγαλύτερο βάρος και είχε τις μεγαλύτερες μειώσεις στην περίμετρο της μέσης, τη συνολική χοληστερόλη και την κακή χοληστερόλη. Η ομάδα της δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά είχε επίσης αύξηση στα βακτήρια του εντέρου που έχουν συνδεθεί με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης.

Εκείνοι με τα υψηλότερα λιπαρά είχαν αύξηση σε ένα διαφορετικό τύπο εντερικού μικροβιώματος που έχει συνδεθεί με υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης. Η διατροφή τους συνδέθηκε επίσης με αλλαγές στο μεταβολισμό των λιπαρών οξέων μακράς αλυσίδας, παράγοντας υψηλότερα επίπεδα χημικών ουσιών που πιστεύεται ότι προκαλούν φλεγμονή.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Gut.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης