Ζήσης Ψάλλας

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις υποδεικνύει ότι τα υψηλά επίπεδα διατροφικής χοληστερόλης κάνουν τα ποντίκια πιο άρρωστα όταν έχουν γρίπη. Προηγουμένως, οι επιστήμονες συνέδεαν τις δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και την αυξημένη χοληστερόλη στο αίμα με μεγαλύτερη ευαισθησία σε λοιμώξεις και μειωμένη ανοσολογική απόκριση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Γνωρίζαμε ότι τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στον ορό μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλότερο κίνδυνο σήψης σε λοιμώξεις από γρίπη και ότι οι στατίνες -φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη- μπορούν να βελτιώσουν την επιβίωση κατά τη διάρκεια της γριπώδους πνευμονίας, της μόλυνσης από SARS-CoV-2 και της σήψης. Αλλά δεν ήταν ξεκάθαρο εάν ή πώς εμπλέκεται η διατροφική χοληστερόλη», είπε η Allison Louie, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Journal of Immunology.

Οι ερευνητές τάισαν ποντίκια με μια τυπική τροφή τρωκτικών ή με μια ίδια δίαιτα συμπληρωμένη με 2% χοληστερόλη. Μετά από πέντε εβδομάδες, τα ποντίκια μολύνθηκαν με έναν ιό της ανθρώπινης γρίπης Α.

Τα ποντίκια που τρέφονταν με χοληστερόλη είχαν σταθερά υψηλότερη νοσηρότητα. Επέδειξαν μεγαλύτερη απώλεια βάρους και συμπεριφορά ασθένειας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη όχι μόνο ο μολυσματικός παράγοντας, αλλά το ανοσοποιητικό σύστημα του ξενιστή. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτα υψηλής χοληστερόλης ήταν πιο άρρωστα επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα πήγε στραβά. Το λίπος μπορεί να έχει ανοσοκατασταλτικό αποτέλεσμα, το οποίο είναι επιζήμιο κατά τη διάρκεια μιας λοίμωξης. Αλλά ένα υπολειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι αυτό που παρατήρησαν οι ερευνητές στα ποντίκια που τρέφονταν με χοληστερόλη. Αντίθετα, η χοληστερόλη αύξησε τον αριθμό των κυττάρων του ανοσοποιητικού που παράγουν κυτοκίνες στους πνεύμονες.

Η λεγόμενη καταιγίδα κυτοκινών κατά τη διάρκεια μιας σοβαρής ασθένειας έχει ως αποτέλεσμα την υπερβολική φλεγμονή που μπορεί να βλάψει τον ξενιστή. Διαπιστώθηκε ότι τα πολλά κύτταρα που παράγουν κυτοκίνες είχαν διεισδύσει στους πνεύμονες των ποντικών που τρέφονταν με χοληστερόλη, και αυτό να τα έκανε είναι πιο άρρωστα. «Η φλεγμονή είναι ένα δίκοπο μαχαίρι», είπαν οι ερευνητές. «Θέλετε να είστε σε θέση να δημιουργήσετε μια αποτελεσματική ανοσολογική απόκριση, αλλά η υπερβολική φλεγμονή είναι επιζήμια».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης