Αν και μια δίαιτα βασισμένη σε φυτά συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο νεφρικής νόσου, οι άνθρωποι που γεμίζουν τα πιάτα τους με αμυλώδη χόρτα αυξάνουν τον κίνδυνο νεφρικής βλάβης, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες και τη λειτουργία των νεφρών σε 14.686 μεσήλικες, ακολουθώντας τους μισούς από αυτούς για τουλάχιστον 24 χρόνια. Συνολικά, 4.343 συμμετέχοντες ανέπτυξαν χρόνια νεφρική νόσο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι άνθρωποι που προσχώρησαν περισσότερο στη διατροφή των υγιεινών φυτικών τροφών ήταν κατά 14% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν νεφρική νόσο σε σχέση με τα άτομα που σπάνια έτρωγαν αυτά τα τρόφιμα.

Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες που κατανάλωσαν το μεγαλύτερο μέρος των ανθυγιεινών χορτοφαγικών τροφών είχαν 11% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νεφρική νόσο από ό, τι οι άνθρωποι που έτρωγαν τις μικρότερες ποσότητες αυτών των τροφίμων.

«Οι υψηλότερες προσλήψεις υγιεινών φυτικών τροφών και η  χαμηλότερη πρόσληψη λιγότερο υγιεινών φυτικών τροφών και ζωοτροφών συνδέονται με ευνοϊκά αποτελέσματα για τα νεφρά», δήλωσε η Casey Rebholz από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins Bloomberg, στη Βαλτιμόρη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι οι υγιεινές φυτικές τροφές παίζουν σημαντικό ρόλο επειδή η αυξημένη κατανάλωσή τους συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο νεφροπάθειας και βραδύτερη πτώση της νεφρικής λειτουργίας όταν η κατανάλωση λιγότερο υγιεινών φυτικών τροφών και ζωοτροφών διατηρήθηκε σταθερή».

Μια υγιεινή φυτική διατροφή περιλαμβάνει δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα όπως τα μήλα, τα αχλάδια και τα πορτοκάλια, λαχανικά όπως σκούρα, φυλλώδη χόρτα, γλυκοπατάτες και μπρόκολο, ξηρούς καρπούς και όσπρια όπως φασόλια και φακές.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που είχαν τις πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες κατανάλωναν κατά μέσο όρο εννέα με δέκα μερίδες ημερησίως από αυτά τα τρόφιμα. Αυτά τα άτομα ήταν πιο πιθανό να είναι γυναίκες, ηλικιωμένοι  και σωματικά δραστήριοι.

Μια ανθυγιεινή διατροφή με βάση φυτά μπορεί να περιορίσει το κρέας, αλλά να περιέχει πολλά αμυλώδη τρόφιμα όπως είναι οι πατάτες. Αυτός ο τύπος δίαιτας μπορεί επίσης να περιλαμβάνει χυμούς αντί ολόκληρων φρούτων, σόδες και ζαχαρούχα ποτά, καθώς και καραμέλες, κέικ ή σοκολάτες.

Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν λιγότερο από επτά μερίδες υγιεινές φυτικές τροφές ημερησίως ήταν πιο πιθανό να είναι άνδρες, να κάνουν καθιστική ζωή και να πίνουν περισσότερο αλκοόλ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης