Ζήσης Ψάλλας

Στο αίμα 145 ενηλίκων με υπέρταση, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μόλις έξι εβδομάδες ημερήσιας πρόσληψης νατρίου κοντά στα 2.300 mg, επίπεδο που συνιστούν οι ειδικοί, οδήγησε σε αυξημένα επίπεδα λιπαρά οξέων βραχείας αλυσίδας στο αίμα – αυτός είναι ένας δείκτης υγιούς μικροβιώματος. Οι υπερτασικοί ενήλικες παρουσίασαν βελτιωμένη αρτηριακή πίεση και ευκαμψία των αιμοφόρων αγγείων. Η μείωση της αρτηριακής πίεσης ήταν πιο σημαντική στις γυναίκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Hypertension, είναι η πρώτη που εξετάζει πώς η μείωση της πρόσληψης αλατιού στον άνθρωπο επηρεάζει τα κυκλοφορούντα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας (SCFA: short-chain fatty acids).

Το μικροβίωμα του εντέρου είναι όλα τα βακτήρια, οι ιοί, τα πρωτόζωα και οι μύκητες που υπάρχουν στον γαστρεντερικό σωλήνα, τα οποία έχουν ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών, από το να βοηθούν στην πέψη του φαγητού, στην ανοσολογική απόκριση και στο σωματικό βάρος. 

Η υπόθεση των ερευνητών ήταν ότι μια μέτρια μείωση της πρόσληψης αλατιού θα άλλαζε τις συγκεντρώσεις των κυκλοφορούντων λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας και θα μείωνε την αρτηριακή πίεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιστήμονες εξέτασαν άτομα ηλικίας 30 έως 75 ετών που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση και είχαν εγγραφεί σε προηγούμενη μελέτη στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου. 

Σε όλα τα άτομα δόθηκαν λεπτομερείς οδηγίες δύο εβδομάδων από νοσοκόμες για τον τρόπο μείωσης της πρόσληψης νατρίου σε περίπου 2.000 mg ημερησίως. Στη συνέχεια, οι μισοί συμμετέχοντες έλαβαν είτε ένα δισκίο νατρίου είτε ένα δισκίο εικονικού φαρμάκου εννέα φορές ημερησίως για έξι εβδομάδες, ενώ στη συνέχεια άλλαξαν ομάδες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μείωση του νατρίου αύξησε και τα οκτώ λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας. Τα αυξημένα επίπεδα των λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας συσχετίστηκαν με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και αυξημένη ευκαμψία των αιμοφόρων αγγείων.

Αν και οι περίοδοι υψηλότερης πρόσληψης αλατιού αύξησαν την αρτηριακή πίεση τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες και σημειώθηκαν βελτιώσεις και στα δύο φύλα με τη μετάβαση στο χαμηλότερο αλάτι, οι αλλαγές ήταν πιο δραματικές στις γυναίκες.

Η 24ωρη συστολική πίεση -ο αριθμός που υποδεικνύει την πίεση όταν η καρδιά συστέλλεται- ήταν σχεδόν 5 μονάδες χαμηλότερη όταν οι γυναίκες βρίσκονταν σε δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι. Στους άνδρες ήταν 3 μονάδες χαμηλότερη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης