Ζήσης Ψάλλας

Η κατανάλωση μιας δυτικής διατροφής βλάπτει το ανοσοποιητικό σύστημα στο έντερο με τρόπους που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο για φλεγμονώδη νόσου του εντέρου, σύμφωνα με μια μελέτη από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη, σε ποντίκια και ανθρώπους, έδειξε ότι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπος προκαλεί βλάβη στα κύτταρα Paneth, ανοσοκύτταρα στο επιθηλίου του λεπτού εντέρου κάτι που προκαλεί φλεγμονή. Όταν τα κύτταρα Paneth δεν λειτουργούν σωστά, το ανοσοποιητικό σύστημα του εντέρου είναι πολύ επιρρεπές σε φλεγμονή, θέτοντας σε κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονώδους νόσου του εντέρου και υπονομεύοντας τον αποτελεσματικό έλεγχο των μικροβίων που προκαλούν ασθένειες. Τα ευρήματα, δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Cell Host & Microbe και ανοίγουν το δρόμο για νέες προσεγγίσεις στη ρύθμιση της ανοσίας του εντέρου αποκαθιστώντας τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων Paneth.

Οι ερευνητές ξεκίνησαν να βρουν την αιτία της δυσλειτουργίας των κυττάρων Paneth στους ανθρώπους. Ανέλυσαν μια βάση δεδομένων που περιέχει δημογραφικά και κλινικά δεδομένα για 400 άτομα, συμπεριλαμβανομένης μιας αξιολόγησης των κυττάρων Paneth κάθε ατόμου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) συσχετίστηκε με κύτταρα Paneth που φαινόταν ανώμαλα κάτω από το μικροσκόπιο.

Για να κατανοήσουν καλύτερα αυτήν τη σύνδεση, οι ερευνητές μελέτησαν δύο στελέχη ποντικών που έχουν γενετική προδιάθεση για παχυσαρκία. Τέτοια ποντίκια καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφής επειδή έχουν γονίδια που τους εμποδίζουν να αισθάνονται πληρότητα με μια κανονική ποσότητα. Προς έκπληξη των ερευνητών, τα παχύσαρκα ποντίκια είχαν κύτταρα Paneth που φαινόταν φυσιολογικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στους ανθρώπους, η παχυσαρκία είναι συχνά αποτέλεσμα της κατανάλωσης μιας διατροφής πλούσιας σε λίπος και ζάχαρη. Έτσι, οι επιστήμονες έδωσαν σε κανονικά ποντίκια μια διατροφή στην οποία το 40% των θερμίδων προερχόταν από λίπος ή ζάχαρη, παρόμοια με την τυπική δυτική διατροφή. Μετά από δύο μήνες, τα ποντίκια είχαν γίνει παχύσαρκα και τα κύτταρα Paneth που είχαν φαινόταν σαφώς ανώμαλα.

Η παχυσαρκία δεν ήταν αυτό καθαυτό το πρόβλημα. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας υγιεινών τροφών δεν επηρέασε τα κύτταρα Paneth. Το πρόβλημα ήταν η δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και σάκχαρα. Τα κύτταρα Paneth επέστρεψαν στο φυσιολογικό όταν τα ποντίκια επανήλθαν στην υγιεινή διατροφή για τέσσερις εβδομάδες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης