Ζήσης Ψάλλας

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι λιπών και η κατανάλωση ορισμένων τύπων μπορεί να είναι επιβλαβής. Υπάρχει όμως και μια μεγάλη σύγχυση γύρω από το πόσο λίπος πρέπει να τρώμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ακόρεστα λίπη (μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα), με εξαίρεση τα τρανς λιπαρά, θεωρούνται «καλά» λίπη και είναι σημαντικά για να μας βοηθήσουν να μειώσουμε τη χοληστερόλη και να διατηρήσουμε την καρδιά μας υγιή. Τα ακόρεστα λίπη μπορούν να βρεθούν σε τρόφιμα όπως το αβοκάντο, το ελαιόλαδο, το φυστικέλαιο και τα ψάρια.

Αλλά τα κορεσμένα λίπη θεωρούνται ανθυγιεινά όταν καταναλώνονται υπερβολικά και μπορούν να αυξήσουν τη χοληστερόλη και να αυξήσουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων. Τα τρανς λιπαρά μπορούν επίσης να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης, αν και πρόκειται για ακόρεστα. Τα τρόφιμα που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά περιλαμβάνουν βούτυρο, τυρί, μπέικον. Τα τρανς λιπαρά μπορεί να υπάρχουν σε επεξεργασμένα τρόφιμα του εμπορίου όπως, μπισκότα, κρουασάν και τηγανητά.

Πολλές υγειονομικές αρχές παγκοσμίως συμφωνούν ότι το λίπος είναι ένα σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής -αλλά δεν πρέπει να λαμβάνουμε τόσες πολλές θερμίδες καθημερινά από τα λίπη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά στους ανθρώπους να λαμβάνουν όχι περισσότερο από το 30% των ημερήσιων θερμίδων τους από λίπος -εκ των οποίων μόνο το 10% πρέπει να προέρχεται από κορεσμένα λίπη και λιγότερο από 1% από τα τρανς λιπαρά. Περιορίζοντας τα κορεσμένα λίπη μόνο στο 10% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων, αυτό  αντιστοιχεί σε 30 γρ. την ημέρα για τους άνδρες (περίπου 270 θερμίδες) και 20 γρ. για τις γυναίκες (περίπου 180 θερμίδες).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Ευρώπη, οι συστάσεις για την υγεία λένε ότι το λίπος πρέπει να αποτελεί μεταξύ 20-35% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων. Στις ΗΠΑ, συνιστάται στους ανθρώπους να περιορίζουν την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών σε λιγότερο από το 10% των ημερήσιων θερμίδων, στο 7%.

Υπάρχουν επίσης πολλές πληροφορίες που είναι είτε πολύ απλοϊκές είτε λανθασμένες. Αυτό καθιστά τις προτάσεις σχετικά με την κατανάλωση λίπους ακόμη πιο περίπλοκες. Για παράδειγμα, η Joint British Societies συνιστά ότι μόνο περίπου το 10% της συνολικής πρόσληψης λίπους ενός ατόμου πρέπει να προέρχεται από κορεσμένα λίπη -ο ΠΟΥ συνιστά το ένα τρίτο. Δεν είναι επίσης σαφές εάν ένας τόσο αυστηρός περιορισμός των κορεσμένων λιπών θα έχει κάποιο όφελος και θα ήταν δύσκολο για πολλούς ανθρώπους να επιτύχουν.

Άλλες συμβουλές, από το British Heart Foundation, περιλαμβάνουν την αποφυγή του τηγανίσματος των τροφίμων και τη μετάβαση σε ημι-αποβουτυρωμένο γάλα. Ο ευκολότερος τρόπος αποφυγής κορεσμένων λιπών είναι η αποφυγή τροφών όπως πίτες, κέικ και μπισκότα. Αυτά τα τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και τείνουν να είναι οι μεγαλύτερες πηγές του.

.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης