Ζήσης Ψάλλας

Όταν οι μύγες φρούτων εκτίθενται σε μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, κάποιοι μεταβολίτες που σχετίζονται με την υγεία του εγκεφάλου εξαντλούνται, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν τα σώματά μας μεταβολίζουν τα τρόφιμα, αυτά διασπώνται σε μεταβολίτες – μικρά μόρια που εκτελούν πολλές λειτουργίες στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της παροχής ενέργειας στα κύτταρά μας και της ενεργοποίησης ή αναστολής της παραγωγής ενζύμων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μεταβολικά προφίλ των φρουτόμυγων αλλάζουν ραγδαία κατά τη διάρκεια της ταχείας μετάβασης από την πείνα στον κορεσμό, με τους εγκεφάλους των μυγών να δείχνουν μεγαλύτερη αλλαγή από το σώμα τους.

Η αλλαγή των μεταβολιτών μπορεί να επηρεάσει πόσο γρήγορα η μύγα αισθάνεται κορεσμό, προκαλώντας την κατανάλωση περισσότερων θερμίδων. Οι ερευνητές είχαν βρει προηγουμένως ότι η αύξηση ενός συγκεκριμένου μεταβολίτη σε μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα προκάλεσε υπερκατανάλωση τροφής και αύξηση βάρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Αυτό που βρήκαμε ήταν μια μεταβολική αναδιαμόρφωση”, δήλωσε η ανώτερη  συγγραφέας Monica Dus, επίκουρη καθηγήτρια μοριακής, κυτταρικής και αναπτυξιακής βιολογίας. “Από την έβδομη ημέρα σε μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αυτές οι μύγες φρούτων είχαν εντελώς διαφορετικό μεταβολικό προφίλ”.

Για να εξετάσουν πώς μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη επηρεάζει τους εγκεφάλους και τους οργανισμούς των μυγών φρούτων, οι ερευνητές συνέκριναν μια ομάδα των εντόμων σε νηστεία με μια ομάδα του τρέφονταν.

Στις τρεφόμενες μύγες, οι ερευνητές παρέλειψαν να δίνουν δείπνο και την επόμενη μέρα έδιναν ένα πρωινό με ζελέ γλυκόζης. Οι επιστήμονες αναμιγνύουν το ζελέ με μπλε ή πράσινη βαφή και μετά από μία ώρα ελέγχουν την κοιλιά της μύγας για να σιγουρευτούν ότι έφαγε. Μέσα σε χωριστούς σωλήνες, οι ερευνητές παγώνουν τις μύγες που έχουν φάει καθώς και αυτές της ομάδας νηστείας. Αυτό σταματά τη μεταβολική διαδικασία και οι ερευνητές μπορούν να δουν τι συμβαίνει στους εγκεφάλους τους σε διάφορες στιγμές όπως αυτή του κορεσμού. 

Τελικά, η μελέτη διαπίστωσε ότι 22 μεταβολίτες επηρεάστηκαν από την κατανάλωση ζάχαρης.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Nature Communications.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης