Θάνος Ξυδόπουλος

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι τα βιολογικά μήλα φιλοξενούν μια πιο ποικιλόμορφη και ισορροπημένη βακτηριακή κοινότητα, κάτι που μπορεί να τα κάνει πιο υγιεινά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα βακτηρίδια, οι μύκητες και οι ιοί στο φαγητό μας αποικίζουν προσωρινά το έντερο μας», λέει η καθηγήτρια Gabriele Berg, από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Γκρατς, στην Αυστρία. Το μαγείρεμα σκοτώνει τα περισσότερα από αυτά, έτσι τα ωμά φρούτα και λαχανικά είναι ιδιαίτερα σημαντικές πηγές βακτηρίων εντέρου.

Η ομάδα της Berg ανέλυσε το μικροβίωμα ενός από τους αγαπημένους καρπούς του κόσμου: το μήλο.

Συνολικά, τα βιολογικά και συμβατικά μήλα καταλάμβαναν παρόμοιο αριθμό βακτηρίων. «Συνδυάζοντας τους μέσους όρους, υπολογίζουμε ότι ένα τυπικό μήλο των 240 γρ. περιέχει περίπου 100 εκατομμύρια βακτήρια», είπε η Berg.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πλειοψηφία των βακτηριδίων είναι στους σπόρους, με τη σάρκα να αντιπροσωπεύει το δεύτερο μεγαλύτερο μέρος. Έτσι, αν απορρίψετε τον πυρήνα η πρόσληψή σας μειώνεται στα 10 εκατομμύρια. 

Είναι αυτά τα βακτήρια καλά ή κακά; Όταν πρόκειται για την υγεία των εντέρων, η ποικιλία είναι το σημαντικό  και από αυτή την άποψη, τα βιολογικά μήλα φαίνεται να έχουν πλεονέκτημα.

«Τα βιολογικά μήλα προσφέρουν μια πολύ πιο ποικιλόμορφη και ξεχωριστή βακτηριακή κοινότητα, σε σύγκριση με τα συμβατικά» εξηγεί η Berg.

Αυτή η ποικιλία και η ισορροπία αναμένεται να περιορίσει την υπερανάπτυξη οποιουδήποτε είδους. Προηγούμενες μελέτες έχουν αναφέρει αρνητική συσχέτιση μεταξύ της αφθονίας των ανθρώπινων παθογόνων μικροοργανισμών και της μικροβιακής ποικιλομορφίας των νωπών προϊόντων.

Συγκεκριμένες ομάδες βακτηριδίων που είναι γνωστές για τις δυνατότητες να επηρεάζουν την υγεία βρίσκονται πιο πολύ στα οργανικά μήλα.

Το Escherichia-Shigella, μια ομάδα βακτηρίων που περιλαμβάνει γνωστά παθογόνα, βρέθηκε στα περισσότερα συμβατικά δείγματα μήλων, αλλά πουθενά στα οργανικά μήλα. Για τα ευεργετικά Lactobacilli, που έχουν προβιοτική φήμη, το αντίστροφο ήταν αλήθεια. Το μεθυλοβακτήριο, που είναι γνωστό από το γεγονός ότι ενισχύει τη βιοσύνθεση ορισμένων ενώσεων που δίνουν γεύση φράουλας, ήταν σημαντικά πιο άφθονο στα οργανικά μήλα – και ειδικά στα δείγματα φλούδας και σάρκας. 

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Microbiology.

Πηγή: An Apple a Day: Which Bacteria Do We Eat With Organic and Conventional Apples?

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης