Ζήσης Ψάλλας

Αν και η τυπική διατροφή την ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει βελτιωθεί, εξακολουθεί να περιέχει πολύ χαμηλής ποιότητας υδατάνθρακες, καταλήγει μια πρόσφατη έρευνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την περίοδο 1999-2016, η μέση αναλογία ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων από επεξεργασμένους σπόρους, η προστιθέμενη ζάχαρη και τα αμυλούχα λαχανικά μειώθηκαν κατά 3% στις ΗΠΑ, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA.

Ωστόσο, αυτοί οι χαμηλής ποιότητας υδατάνθρακες εξακολουθούν να προσφέρουν το 42% των ημερήσιων θερμίδων, ενώ οι υδατάνθρακες υψηλής ποιότητας, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά και φρούτα, αντιπροσωπεύουν μόνο το 9%.

Την ίδια περίοδο, η συνολική πρόσληψη λίπους αυξήθηκε κατά 1%. Το ήμισυ αυτής της αύξησης οφείλεται σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία σήμερα αντιπροσωπεύουν το 12% των ημερήσιων θερμίδων. Αυτός ο αριθμός είναι κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερος από το 10% των κατευθυντήριων γραμμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κατά την περίοδο 1999-2016, η εκτιμώμενη πρόσληψη θερμίδων από τους υδατάνθρακες, το λίπος και τις πρωτεΐνες στις ΗΠΑ μεταβλήθηκε ως εξής:

  • Οι συνολικοί υδατάνθρακες μειώθηκαν από 52,5% σε 50,5%.
  • Η συνολική πρωτεΐνη αυξήθηκε από 15,5% σε 16,4%.
  • Το συνολικό λίπος αυξήθηκε από 32,0% σε 33,2%.
  • Οι χαμηλής ποιότητας υδατάνθρακες μειώθηκαν από 45,1% σε 41,8%.
  • Οι υδατάνθρακες υψηλής ποιότητας αυξήθηκαν από 7,42% σε 8,65%.
  • Η φυτική πρωτεΐνη αυξήθηκε από 5,38% σε 5,76%.
  • Τα κορεσμένα λιπαρά αυξήθηκαν από 11,5% σε 11,9%.
  • Το πολυακόρεστο λίπος αυξήθηκε από 7,58% σε 8,23%.

Η αύξηση της κατανάλωσης υδατανθράκων υψηλής ποιότητας προήλθε κυρίως από δημητριακά ολικής αλέσεως, ενώ η μείωση της κατανάλωσης υδατανθράκων χαμηλής ποιότητας οφειλόταν στη χαμηλότερη πρόσληψη ζάχαρης.

Επειδή οι υδατάνθρακες χαμηλής ποιότητας σχετίζονται με τον κίνδυνο ασθενειών, η λήψη υδατανθράκων υψηλότερης ποιότητας θα μπορούσε να σημαίνει καλύτερη υγεία για τους Αμερικανούς στο μέλλον.

Η μέτρια αύξηση στην πρόσληψη φυτικών πρωτεϊνών προήλθε από τα ολικής αλέσεως τρόφιμα, μαζί με μια ελαφρά αύξηση στην κατανάλωση ξηρών καρπών με κέλυφος.

Οι πρωτεΐνες που καταναλώνονται από τα θαλασσινά και τις φυτικές πηγές, όπως οι ολικοί σπόροι, τα καρύδια και τα όσπρια, ήταν σε μικρό ποσοστό. 

Πηγή: Trends in Dietary Carbohydrate, Protein, and Fat Intake and Diet Quality Among US Adults, 1999-2016.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης