Θάνος Ξυδόπουλος

Οι βιταμίνες C και D είναι δύο πολύ σημαντικές θρεπτικές ουσίες για τη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος και επομένως είναι αυτονόητος ο συσχετισμός τους με την προστασία από τον COVID-19. Ο Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης, Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος μιλώντας στο zougla.gr μας αναλύει το πόσο οι δύο βιταμίνες μπορούν να προστατεύσουν από φλεγμονές του αναπνευστικού που δημιουργεί και ο COVID -19.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μπορεί η Βιταμίνη C να προστατεύσει από τον COVID-19;

Η βιταμίνη C είναι μια απαραίτητη θρεπτική ουσία, η οποία επιτελεί διάφορους ρόλους στο σώμα. Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που σημαίνει ότι μπορεί να εξουδετερώσει ασταθείς ενώσεις που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες και να βοηθήσει στην πρόληψη ή την αναστροφή κυτταρικής βλάβης που προκαλείται από αυτές. Συμπεριλαμβάνεται επίσης σε μια σειρά από βιοχημικές διεργασίες, πολλές από τις οποίες σχετίζονται με την καλή ανοσολογική υγεία, καθώς η αντιοξειδωτική της δράση μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή. Διατηρεί το δέρμα υγιές, ενισχύοντας την παραγωγή κολλαγόνου, και βοηθώντας το να χρησιμεύσει ως λειτουργικό φράγμα σε βλαβερές ενώσεις ώστε να μην εισέρχονται στο σώμα. Η βιταμίνη C ενισχύει επίσης τη δραστηριότητα των φαγοκυττάρων, των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που μπορούν να εξουδετερώσουν τα επιβλαβή βακτηρίδια και άλλα σωματίδια. Επιπλέον, προάγει την ανάπτυξη και εξάπλωση των λεμφοκυττάρων, έναν τύπο ανοσοκυττάρων που αυξάνει την παρουσία αντισωμάτων που προσβάλλουν ξένες ή επιβλαβείς ουσίες στο αίμα.

Τι στοιχεία υπάρχουν σχετικά με τη βιταμίνη C και τη νόσο COVID-19;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε άρθρο που πρόσφατα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Chinese Journal of Infectious Diseases, η ιατρική ένωση της Σαγκάης ενέκρινε τη χρήση της υψηλής δόσης βιταμίνης C ως θεραπεία για νοσηλευόμενους με COVID-19. Οι δόσεις που είναι μεγαλύτερες από τη ΣΗΠ χορηγούνται ενδοφλεβίως για τη βελτίωση της λειτουργίας των πνευμόνων.

Επιπρόσθετα, σε μια ανασκόπηση του 2019 διαπιστώθηκε ότι τόσο η λήψη από το στόμα όσο και η ενδοφλέβια υψηλή δόση βιταμίνης C, μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με σοβαρές ασθένειες που εισάγονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), μειώνοντας το χρόνο παραμονής τους στη ΜΕΘ κατά 8% και τη διάρκεια της μηχανικής υποστήριξης κατά 18,2%.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η βιταμίνη C μέχρι ώρας δεν αποτελεί ένα τυποποιημένο μέρος του σχεδίου θεραπείας για το COVID-19, διότι τα στοιχεία εξακολουθούν να είναι ελλιπή. Αν και οι υψηλές ενδοφλέβιες δόσεις βιταμίνη C εξετάζονται επί του παρόντος για να διαπιστωθεί αν μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία των πνευμόνων σε άτομα με COVID-19, δεν αποδεικνύεται προς το παρόν η αποτελεσματικότητά της. Σε κάθε περίπτωση όμως, μπορεί να αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο μέρος μίας πιθανής θεραπείας.

Ποιος είναι ο ρόλος της βιταμίνης D σε σχέση με τη COVID-19;

H βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, η οποία διαδραματίζει κομβικό ρόλο στο ανθρώπινο σώμα και είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία του ανοσοποιητικού. Μια πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση που περιλάμβανε 11.321 άτομα από 14 χώρες έδειξε ότι η συμπληρωματική λήψη βιταμίνης D μείωσε τον κίνδυνο οξείας αναπνευστικής λοίμωξης (ARI) τόσο σε εκείνους που είχαν έλλειψη βιταμίνης D, όσο και σε άτομα με επαρκή επίπεδα. Συνολικά, η μελέτη έδειξε ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D μείωσαν τον κίνδυνο ανάπτυξης οξείας αναπνευστικής λοίμωξης κατά τουλάχιστον 12%. Η προστατευτική επίδραση ήταν ισχυρότερη σε εκείνα τα άτομα που παρουσίαζαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D (11). Επιπλέον, τα συμπληρώματα βιταμίνης D έχουν επίσης αποδειχθεί ότι μειώνουν τη θνησιμότητα σε ηλικιωμένους, οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν αναπνευστικές νόσους, όπως συμβαίνει με την προσβολή από τον COVID-19.

Eίναι αλήθεια ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία σχετικά με το αν η συμπληρωματική λήψη των βιταμινών C και D μπορεί να προστατεύσει από τον COVID-19. Το ίδιο όμως δεν συμβαίνει και γενικότερα με τη θεραπεία του; Είναι όμως γνωστό, ότι η ανεπάρκεια στις συγκεκριμένες βιταμίνες μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία σε γενικές λοιμώξεις και ασθένειες επιβαρύνοντας την ανοσοποιητική λειτουργία. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, δεδομένου ότι πολλά άτομα στην Ελλάδα εμφανίζουν ανεπάρκεια ιδιαίτερα σε βιταμίνη D και ειδικά άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν τις πιο σοβαρές επιπλοκές που σχετίζονται με τον COVID-19. Για όλους αυτούς τους λόγους, είναι απαραίτητο να προσλαμβάνονται επαρκείς ποσότητες από τα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης