Διατροφικό συμπλήρωμα βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου σε παχύσαρκους

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 5 Οκτωβρίου 2021, 12:33
Διατροφικό συμπλήρωμα βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου σε παχύσαρκους

Ζήσης Ψάλλας

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «The Journal of Physiology» έδειξε ότι τα συμπληρώματα κετόνης μπορεί να είναι μια νέα θεραπευτική στρατηγική για την προστασία και τη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου.

Αυτή η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η χορήγηση συμπληρώματος κετόνης τρεις φορές την ημέρα -για 14 ημέρες- ενίσχυσε τη ροή αίματος στον εγκέφαλο και βελτίωσε πτυχές της γνωστικής λειτουργίας, όπως η μνήμη εργασίας και η ταχύτητα επεξεργασίας, σε ενήλικες με παχυσαρκία.

Τα συμπληρώματα -που περιείχαν ένα μόριο το οποίο ονομάζεται βήτα υδροξυβουτυρικό- είναι ασφαλή για ανθρώπινη κατανάλωση, ενώ έχει διερευνηθεί κυρίως για φυσικές επιδόσεις (σε αθλητικά και στρατιωτικά περιβάλλοντα).

Έχει αποδειχθεί προηγουμένως ότι τα συμπληρώματα κετόνης είναι ευεργετικά για ηλικιωμένους με ήπια γνωστική εξασθένηση και άνοια.

Σε αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές επέκτειναν αυτά τα ευρήματα αποδεικνύοντας ότι τα συμπληρώματα κετόνης μπορεί να είναι μια νέα θεραπευτική στρατηγική για την προστασία και τη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου σε άτομα με παχυσαρκία, τα οποία κινδυνεύουν να αναπτύξουν νευρογνωστική βλάβη.

Ενήλικες με παχυσαρκία προσφέρθηκαν εθελοντικά να καταναλώνουν είτε συμπλήρωμα κετόνης είτε συμπλήρωμα εικονικού φαρμάκου τρεις φορές την ημέρα, 15 λεπτά πριν από κάθε γεύμα (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό).

Η μελέτη ήταν τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο και διασταυρούμενη - με άλλα λόγια, οι συμμετέχοντες τυχαία έλαβαν το συμπλήρωμα ή το εικονικό φάρμακο για μια περίοδο 14 ημερών και στη συνέχεια μεταπήδησαν στην άλλη ομάδα για άλλες 14 ημέρες. Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να συγκρίνουν τις αποκρίσεις στο συμπλήρωμα με ένα εικονικό φάρμακο στους ίδιους συμμετέχοντες.

Οι ερευνητές παρείχαν στους συμμετέχοντες όλα τα γεύματα και τα σνακ για τις 14 ημέρες. Μέτρησαν τη γνωστική λειτουργία, χρησιμοποιώντας επικυρωμένες δοκιμές μέσω μιας εφαρμογής σε ένα iPad και μέτρησαν τη ροή του αίματος του εγκεφάλου, χρησιμοποιώντας αυτό που ονομάζεται διπλός υπέρηχος των εξωκρανιακών αρτηριών (στον λαιμό). Έλαβαν επίσης δείγματα αίματος για τη μέτρηση ορμονών που είναι σαν «λίπασμα» για τον εγκέφαλο, βοηθώντας τους νευρώνες να αναπτυχθούν και βελτιώνοντας τις γνωστικές λειτουργίες.

Οι ερευνητές έγραψαν στο συμπέρασμά τους: «Δεκατέσσερις ημέρες τριπλής ημερήσιας συμπλήρωσης με πόσιμο μονοεστέρα κετόνης βελτίωσαν τη γνωστική λειτουργία και αύξησαν την περιφερειακή ροή αίματος στον εγκέφαλο σε ενήλικες με παχυσαρκία». 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 5 Οκτωβρίου 2021, 12:54