Θάνος Ξυδόπουλος

Οι νέες πληροφορίες μια ανασκόπησης μελετών που δημοσίευσαν ερευνητές από το Wake Forest Baptist Health υποδηλώνουν ότι τα βακτήρια του εντέρου παίζουν σημαντικό ρόλο στην παχυσαρκία των παιδιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ιατρική κοινότητα συνειδητοποίησε ότι η παχυσαρκία ήταν αποτέλεσμα της κατανάλωσης πάρα πολλών θερμίδων. Ωστόσο, μια σειρά μελετών κατά την τελευταία δεκαετία επιβεβαίωσε ότι τα μικρόβια που ζουν στο έντερό μας συνδέονται όχι μόνο με την παχυσαρκία αλλά είναι επίσης μια από τις αιτίες», δήλωσε ο Hariom Yadav, επικεφαλής συγγραφέας της ανασκόπησης και επίκουρος καθηγητής μοριακής ιατρικής στο Wake Forest School of Medicine.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ποσοστό των παιδιών και των εφήβων που πλήττονται από την παχυσαρκία έχει τριπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1970, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. 

Η ανασκόπηση εξέτασε τις υπάρχουσες μελέτες (σε ζώα και ανθρώπους) σχετικά με το πώς η αλληλεπίδραση μεταξύ μικροβίων του εντέρου και ανοσοποιητικών κυττάρων μπορεί να περάσει από τη μητέρα στο μωρό ήδη από την κύηση και μπορεί να συμβάλει στην παιδική παχυσαρκία. Περιγράφει επίσης πώς η υγεία της μητέρας, η διατροφή, η άσκηση, η χρήση αντιβιοτικών, η μέθοδος γέννησης (φυσική ή καισαρική) και η μέθοδος διατροφής (τύπος ή μητρικό γάλα) μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας στα παιδιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτή η συλλογή της τρέχουσας έρευνας θα πρέπει να είναι πολύ χρήσιμη για γιατρούς, διατροφολόγους και διαιτολόγους να συζητούν με τους ασθενείς τους επειδή πολλοί από αυτούς τους παράγοντες μπορούν να αλλάξουν εάν οι άνθρωποι έχουν αρκετά καλές πληροφορίες», δήλωσε ο Yadav. «Θέλαμε επίσης να εντοπίσουμε τα κενά στην επιστήμη για τη μελλοντική έρευνα».

Η καλύτερη κατανόηση του ρόλου του μικροβιώματος και της παχυσαρκίας τόσο στις μητέρες όσο και στα παιδιά θα βοηθήσει τους επιστήμονες να σχεδιάσουν πιο επιτυχημένες προληπτικές και θεραπευτικές στρατηγικές για να ελέγξουν την αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity Reviews.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης