Θάνος Ξυδόπουλος

Μια μελέτη από το Harvard T. H. Chan School of Public Health, στη Βοστώνη, και το Fudan University, στη Σαγκάη, της Κίνας, υποδηλώνει ότι όλα τα γλυκά ποτά, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών χυμών φρούτων και των τεχνητά γλυκών ποτών, θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο για διαβήτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Drouin-Chartier και οι συνάδελφοί του ανέλυσαν τα στοιχεία που συλλέχθηκαν σε διάστημα 22-26 ετών από 76.531 γυναίκες που συμμετείχαν στη Nurses’ Health Study between μεταξύ 1986-2012, 81.597 γυναίκες που συμμετείχαν στη Nurses’ Health Study II μεταξύ 1991-2013 και 34.224 άντρες που συμμετείχαν στη Health Professionals’ Follow-up Study μεταξύ 1986-2012.

Οι ερευνητές έδωσαν στους συμμετέχοντες ερωτηματολόγια και τους ρώτησαν πόσο συχνά κατανάλωναν ορισμένα τρόφιμα και ποτά. Αναλύοντας τα αποτελέσματα, οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν πόσο συχνά οι συμμετέχοντες έπιναν ορισμένα ζαχαρούχα ποτά και ήταν σε θέση να υπολογίσουν τυχόν αλλαγές στα πρότυπα κατανάλωσης ποτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαπιστώθηκε ότι:

  • Όσοι αύξησαν τη συνολική πρόσληψη αναψυκτικών με προστιθέμενα σάκχαρα και ποτά γλυκών φρούτων πάνω από 120 ml την ημέρα σε διάστημα τεσσάρων ετών εμφάνισαν αύξηση του κινδύνου για διαβήτη κατά 16% τα επόμενα 4 χρόνια.
  • Όσοι αύξησαν τη συνολική πρόσληψη τεχνητών γλυκαντικών ποτών κατά την ίδια ποσότητα, την ίδια περίοδο, είχαν σχετική αύξηση κατά 18% στον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Αυτές οι στατιστικές σχέσεις υπήρξαν μετά την προσαρμογή των ερευνητών για τις συγχυτικές μεταβλητές, όπως ο δείκτης μάζας σώματος (BMI), οι διαφορετικές διατροφικές αλλαγές και οι σχετικές συνήθειες του τρόπου ζωής.

Η μετάβαση σε ποτά χωρίς ζάχαρη θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου διαβήτη. Ειδικότερα, η αντικατάσταση μιας ημερήσιας μερίδας γλυκού ποτού με νερό ή μη ζαχαρούχο καφέ ή τσάι συνδέθηκε με κατά 2-10% χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Η μελέτη,δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Diabetes Care,

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης