Η χειροπρακτική είναι ένας επιστημονικός κλάδος υγείας που ειδικεύεται στην αντιμετώπιση επώδυνων συνδρόμων της σπονδυλικής στήλης αλλά και των αρθρώσεων των άνω και κάτω άκρων, δίχως την χρήση φαρμάκων. Η αντιμετώπιση των παθήσεων αυτών επιτυγχάνεται με ανώδυνους διορθωτικούς χειρισμούς (ανατάξεις), που αποκαθιστούν την ομαλή λειτουργία των αρθρώσεων, αυξάνουν το εύρος κίνησής τους, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Οι χειροπρακτικοί χειρισμοί δεν καλύπτουν απλά τα συμπτώματα, όπως συχνά συμβαίνει με τα φάρμακα, αλλά στοχεύουν να επιλύσουν τα αίτια του προβλήματος από όπου πηγάζει ο πόνος, η δυσκαμψία, τα μουδιάσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ταυτόχρονα με τις ανατάξεις επιστρατεύονται και ειδικές τεχνικές χαλάρωσης και διάτασης των μυών. Παράλληλα δίνονται συμβουλές για τις κινήσεις και τις στάσεις του σώματος που πρέπει να αποφεύγει ή να επιδιώκει ο ασθενής, αλλά και συμβουλές για την καλύτερη διαχείριση των πόνων της πάθησης στο σπίτι, στις μεταφορές, στον εργασιακό χώρο, στον ύπνο. Ακόμα και μετά την ίαση και την επιστροφή του ασθενή σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής, δίνονται ασκήσεις που θα τον βοηθήσουν να προλάβει την επανεμφάνιση των συμπτωμάτων στο μέλλον. Η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι ολιστική.

Η χειροπρακτική κατατάσσεται στις ασφαλέστερες μεθόδους αντιμετώπισης μυοσκελετικών παθήσεων. Αυτό οφείλεται στη μη χρήση φαρμάκων, αλλά και στην αποφυγή παρεμβατικών μεθόδων υψηλού ρίσκου (π.χ. χειρουργείο). Οι χειροπρακτικές ανατάξεις εμπεριέχουν ελάχιστο ρίσκο εφόσον γίνουν από έναν Δρ.Χειροπρακτικής.

Βέβαια υπάρχουν κάποιες παθήσεις για τις οποίες η χειροπρακτική αγωγή αντενδείκνυται. Μεταξύ αυτών είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και οι φλεγμονώδεις αρθροπάθειες όταν είναι σε έξαρση (π.χ.ρευματοειδής, ουρική αρθρίτιδα).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης αποφέυγουμε τους χειροπρακτικούς χειρισμούς σε ασταθείς αρθρώσεις που έχουν υποστεί κάταγμα ή εξάρθρωση ή όπου υπάρχει νεόπλασμα (όγκος). Με την ενδελεχή διερεύνηση του ιστορικού σας, την βοήθεια των απεικονιστικών εξετάσεων, και τον επιτόπου έλεγχο του μυοσκελετικού συστήματος επιδιώκουμε να κάνουμε ακόμα πιο ασφαλή την χειροπρακτική αγωγή.

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης