Οι αθλητές, είτε αγωνίζονται μεμονωμένα είτε σε ομαδικά σπορ, είναι επιρρεπείς στις λοιμώξεις από μύκητες, ιούς και μικρόβια που υπάρχουν και μέσα στο νερό.

Το κολύμπι ή η ενασχόληση με τα σπορ σε θάλασσες, πισίνες, λίμνες ή ποταμούς, όπου τα νερά μπορεί να είναι μολυσμένα, ενδέχεται να προκαλέσουν λοιμώξεις του πεπτικού μας συστήματος καθώς και δερματικές παθήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γνωρίζοντας ότι πολλές φορές τα απόβλητα των πόλεων καταλήγουν στις λίμνες και στις θάλασσες αυτό έχει ως αποτέλεσμα την άμεση επαφή του δέρματός μας με αυτά.

Έτσι, μπορούμε να παρουσιάσουμε κάποια δερματικά εξανθήματα που ονομάζονται δερματίτιδες, δηλαδή φλεγμονές του δέρματος, αλλά και μικροβιακές και ιογενείς λοιμώξεις. Οι πιο συχνές είναι οι μυρμηγκιές (π.χ. από το χλώριο στις πισίνες), που εμφανίζονται κυρίως στα χέρια και στα πέλματα έχοντας το χρώμα του δέρματος και τη μορφή υπερκερατώσεων.

Μία ακόμα ασθένεια είναι η μολυσματική τέρμινθος, που μοιάζει με σπυράκια, τα οποία στην αρχή είναι μικρά σαν το κεφάλι μιας καρφίτσας και στη συνέχεια μεγαλώνουν και εξαπλώνονται. Χαρακτηριστικό είναι οι διακριτικές, θολωτές ερυθηματοειδείς βλατίδες, στις οποίες συχνά υπάρχει ένα κεντρικό ομφαλωτό εντύπωμα. Συνήθως εμφανίζονται στη μασχαλιαία χώρα, τις πλευρές του κορμού, την κοιλιά, το πρόσωπο, τους μηρούς και τους γλουτούς. Συνηθισμένη επίσης, θεωρείται και η εμφάνιση της κοινής ακμής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την αποφυγή όλων αυτών, καλό θα ήταν να τηρούμε κάποιους κανόνες.

-Δεν πρέπει να μπαίνουμε σε νερά που υπάρχουν απαγορευτικές ή προειδοποιητικές πινακίδες.

-Εάν το νερό έχει περίεργη οσμή ή όψη καλύτερα να το αποφεύγουμε.

-Θα πρέπει να έχουμε ενημερωθεί για το αν έχει γίνει έλεγχος της σύστασης του νερού και για τα αποτελέσματα αυτής.

-Μετά την προπόνηση και τους αγώνες να πλένουμε άμεσα το πρόσωπο και το σώμα μας με σαπούνι και νερό.

-Να χρησιμοποιούμε κρέμες ειδικές για αυτές τις περιπτώσεις.

-Να επισκεφθούμε το γιατρό μας όταν δούμε έστω και ένα μικρό ύποπτο σημάδι.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι στον αθλητισμό δεν μας απασχολούν μόνο οι τραυματισμοί αλλά και θέματα υγιεινής, τα οποία πολλές φορές δεν εξαρτώνται από εμάς ως προς την εμφάνισή τους.

ΠΗΓΗ: theathletes.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης