Ζήσης Ψάλλας

Μια νέα μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση λαχανικών που είναι πλούσια σε νιτρικά άλατα – βρίσκονται κυρίως στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και στα παντζάρια- μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκφύλισης ωχράς κηλίδας σε πρώιμο στάδιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερευνητές στο Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών Westmead πήραν συνέντευξη από περίπου 2.000 Αυστραλούς ενήλικες ηλικίας άνω των 49 ετών και τους ακολούθησαν για μια περίοδο 15 ετών. Η έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν από 100 έως 142 mg νιτρικών αλάτων μέσω λαχανικών κάθε μέρα είχαν 35% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης πρώιμης εκφύλισης ωχράς κηλίδας από ό, τι οι άνθρωποι που κατανάλωναν λιγότερο από 69 mg νιτρικών από τα λαχανικά.

​Το σπανάκι έχει περίπου 20 mg νιτρικά ανά 100 g, ενώ το παντζάρια έχουν σχεδόν 15 mg ανά 100 gH επικεφαλής ερευνήτρια Bamini Gopinath, αναπληρώτρια καθηγήτρια από το Ινστιτούτο Westmead και το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, δήλωσε ότι η σχέση μεταξύ των νιτρικών αλάτων και του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις.

Η Gopinath είπε: «Αυτή είναι η πρώτη φορά που έχουν μετρηθεί τα αποτελέσματα των διαιτητικών νιτρικών αλάτων στον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Στην ουσία διαπιστώσαμε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν 100-142 mg νιτρικών αλάτων καθημερινά είχαν μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης πρώιμων σημείων εκφύλισης ωχράς κηλίδας σε σύγκριση με άτομα που κατανάλωναν λιγότερα νιτρικά άλατα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και πρόσθεσε: «Εάν τα ευρήματά μας επιβεβαιωθούν, η ενσωμάτωση μιας σειράς τροφών πλούσιων σε νιτρικά άλατα όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα παντζάρια θα μπορούσε να είναι μια απλή στρατηγική για τη μείωση του πρόωρου εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας».

Το σπανάκι έχει περίπου 20 mg νιτρικά ανά 100 g, ενώ το παντζάρια έχουν σχεδόν 15 mg ανά 100 g.

Προστασία μόνο από τα νιτρικά των φυτών

Η έρευνα δεν έδειξε πρόσθετα οφέλη για ανθρώπους που ξεπέρασαν τα 142 mg νιτρικών αλάτων ημερησίως. Επίσης, δεν έδειξε σημαντικές συνδέσεις μεταξύ των νιτρικών και της ωχράς κηλίδας σε προχωρημένη φάση, ή μεταξύ νιτρικών που δεν βρίσκονται σε φυτά.

Να σημειωθεί ότι περίπου ένα στα επτά άτομα άνω των 50 ετών έχει κάποια σημάδια εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Η ηλικία είναι ο ισχυρότερος γνωστός παράγοντας κινδύνου για τη νόσο. Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία.

Η παρούσα έρευνα είναι μέρος μιας από τις μεγαλύτερες επιδημιολογικές μελέτες στον κόσμο, που παρακολουθεί το ρόλο της διατροφής και του τρόπου ζωής σε σχέση με μια σειρά χρόνιων ασθενειών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης