Το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει τους συνταξιούχους να παραμείνουν δραστήριοι και να αποφύγουν τους σωματικούς περιορισμούς της ηλικίας, αναφέρουν Ιάπωνες ερευνητές.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με σχεδόν 14.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 65 ετών, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι έπιναν καθημερινά πολύ πράσινο τσάι (πάνω από τρία φλιτζάνια) ήταν πολύ πιο δραστήριοι και αυτάρκεις απ’ ό,τι οι συνομήλικοί τους που δεν έπιναν το ρόφημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην πραγματικότητα, όσοι έπιναν τουλάχιστον πέντε φλιτζάνια την ημέρα, είχαν κατά 33% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κάποια «λειτουργική αναπηρία» ή προβλήματα με την διεκπεραίωση των καθημερινών δραστηριοτήτων και την κάλυψη των αναγκών τους (όπως το ντύσιμο και το μπάνιο), σε σύγκριση με όσους έπιναν λιγότερο από ένα.

Αντίστοιχα, σε όσους έπιναν τρία έως τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα, η μείωση του κινδύνου ήταν 25%, γράφουν οι ερευνητές στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (AJCN).

Ο καφές και το μαύρο τσάι δεν φάνηκε να παρέχουν ανάλογο όφελος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν πως πριν σπεύσει ένας άνθρωπος της τρίτης ηλικίας να εντάξει το πράσινο τσάι στην διατροφή του, πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό του, διότι το ρόφημα έχει ορισμένες αντενδείξεις.

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης