Θάνος Ξυδόπουλος

Ο ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη χρυσίζων σταφυλόκοκκος (MRSA) είναι ένα βακτήριο που προκαλεί μόλυνση σε διάφορα μέρη του σώματος και αποκαλείται συχνά “superbug” χάρη στην ικανότητά του να αποφεύγει πολλά κοινά αντιβιοτικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και οι περισσότερες λοιμώξεις από MRSA δεν είναι σοβαρές, μερικές μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή ή να έχουν ως αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό του προσβεβλημένου μέρους.

Αντί να ερευνούν ένα συνδυασμό πολλών φαρμάκων ή να χάνουν πολύτιμο χρόνο προσπαθώντας να καθορίσουν ποια φάρμακα θα συνταγογραφούν, οι γιατροί θα μπορούσαν σύντομα να χρησιμοποιήσουν μια νέα μέθοδο για την αποσύνθεση των superbugs: τη φωτοθεραπεία.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Purdue και στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης βρήκαν ότι η έκθεση του βακτηρίου στο μπλε φως μπορεί να το καταστήσει ανυπεράσπιστο στα αντισηπτικά, ακόμα και τα ήπια όπως είναι το υπεροξείδιο του υδρογόνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

To μπλε φως

«Αυτό το νέο εργαλείο μπορεί να θεραπεύσει οποιαδήποτε επιφανειακή πληγή που έχει μολυνθεί με MRSA, οι οποίες συνήθως είναι δύσκολες να θεραπευτούν», δήλωσε ο Mohamed Seleem, καθηγητής μικροβιολογίας στο Purdue’s College of Veterinary Medicine. «Η ίδια η συσκευή είναι πολύ μικρή και εύκολη στη χρήση. Ελπίζουμε ότι τα επόμενα χρόνια ο καθένας θα μπορούσε να το μεταφέρει στην τσάντα του».

Αφού επέτυχαν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα in vitro, οι ερευνητές εξέθεσαν ποντίκια με λοίμωξη από MRSA σε διαφορετικά μήκη κύματος φωτός. Οι μολύνσεις ανταποκρίθηκαν ιδιαίτερα καλά στο μπλε φως και σε συνδυασμό με ένα υπεροξείδιο υδρογόνου χαμηλής συγκέντρωσης μειώθηκαν σημαντικά.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Advanced Science.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης