Μια ιδιαίτερα θεαματική ικανότητα φαίνεται ότι διαθέτουν οι μαύρες αρκούδες. Όπως υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές, οι αρκούδες αυτές έχουν την ιδιότητα να αυτοθεραπεύονται κατά τη διάρκεια της χειμερίας νάρκης.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι ερευνητές των Πανεπιστημίων της Minnesota και του Wyoming, οι οποίοι παρακολούθησαν 1.000 αρκούδες επί 25 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαπίστωσαν ότι ορισμένες αρκούδες που ήταν τραυματισμένες από πυροβολισμούς κυνηγών, από βέλη ή από άλλα ζώα λίγο πριν από τη χειμέρια νάρκη, ήταν σε πολύ καλή κατάσταση μετά τη χειμερία νάρκη. Μεταξύ του Νοεμβρίου, όταν οι αρκούδες αποσύρονταν για να πέσουν σε χειμερία νάρκη, και του Μαρτίου, ένα μήνα πριν βγουν από τη φωλιά τους, οι πληγές τους είχαν επουλωθεί με ελάχιστα σημάδια από ουλές. Επιπλέον, δεν υπήρχαν σημάδια μόλυνσης, ενώ πολλές αρκούδες είχαν και νέα τριχοφυΐα στο σημείο του τραυματισμού τους.

Οι ερευνητές εντυπωσιάστηκαν με το γεγονός ότι οι διαδικασίες της ίασης ξεκίνησαν όταν οι αρκούδες βρίσκονταν σε χειμέρια νάρκη, κατά την οποία ο ρυθμός του μεταβολισμού τους είναι πολύ χαμηλός. Οι ειδικοί προσδοκούν να ανακαλύψουν με ποιο τρόπο το σώμα των αρκούδων αυτοθεραπεύεται, όταν η θερμοκρασία του σώματος, οι παλμοί της καρδιάς και ο μεταβολισμός τους είναι μειωμένοι, κατά τη διάρκεια της χειμέριας νάρκης.

Εκτιμούν ότι αυτή η γνώση θα φανεί χρήσιμη για την ανάπτυξη θεραπειών σε ασθενείς των οποίων η ίαση καθυστερεί λόγω κακής διατροφής, υποθερμίας, ηλικίας ή διαβήτη, που έχουν σαν αποτέλεσμα την επιβράδυνση του ρυθμού του μεταβολισμού τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης