Θάνος Ξυδόπουλος

Οι άνθρωποι υποφέρουν ορισμένες φορές από τοξικές παρενέργειες φαρμάκων τα οποία βοηθούν πολλούς άλλους. Επιστήμονες του Yale University έχουν εντοπίσει μια εκπληκτική εξήγηση – το μικροβίωμα του εντέρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science», περιγράφει πώς τα βακτήρια του εντέρου μπορούν να μετατρέψουν τρία φάρμακα σε επιβλαβείς ενώσεις.

«Αν κατανοήσουμε τη συμβολή του μικροβιώματος στον μεταβολισμό των φαρμάκων, μπορούμε να αποφασίσουμε ποια φάρμακα πρέπει να δώσουμε στους ασθενείς ή ακόμη και να αλλάξουμε το μικροβίωμα, ώστε οι ασθενείς να έχουν καλύτερη ανταπόκριση» δήλωσε ο Michael Zimmermann, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο εργαστήριο του Andrew Goodman στο Department of Microbial Pathogenesis και στο Microbial Sciences Institute.

Οι ερευνητές μελέτησαν ένα αντιιικό φάρμακο, του οποίου το προϊόν διάσπασης μπορεί να προκαλέσει σοβαρή τοξικότητα και αναγνώρισαν πώς τα μικρόβια του εντέρου μετατρέπουν το φάρμακο σε επιβλαβή ένωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τοξικοί μεταβολίτες

Στη συνέχεια χορήγησαν το φάρμακο σε ποντίκια που έφεραν βακτήρια τα οποία στερούνταν αυτής της ικανότητας μετασχηματισμού του φαρμάκου και μέτρησαν τα επίπεδα της τοξικής ένωσης.

Χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα, ανέπτυξαν ένα μαθηματικό μοντέλο που προέβλεψε με επιτυχία τον ρόλο των βακτηρίων του εντέρου στον μεταβολισμό ενός δεύτερου αντιιικού φαρμάκου καθώς και της κλοναζεπάμης, ενός φαρμάκου κατά της επιληψίας και του άγχους.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα μικρόβια του εντέρου ήταν υπεύθυνα για την παραγωγή κατά 20% έως 80% των κυκλοφορούντων τοξικών μεταβολιτών που προέρχονταν από τα τρία φάρμακα.

Το νέο μοντέλο μπορεί δυνητικά να εντοπίσει εκείνα τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο να βιώσουν τις παρενέργειες των φαρμάκων και να βοηθήσουν τους ερευνητές να προσαρμόσουν νέες προσεγγίσεις για την ελαχιστοποίηση αυτού του κινδύνου, είπαν οι ερευνητές.

Πηγή: Michael Zimmermann et al. Separating host and microbiome contributions to drug pharmacokinetics and toxicity, Science(2019). DOI: 10.1126/science.aat9931

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης