Το μαγνήσιο βοηθάει στη σύνθεση της βιταμίνης D

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2018, 11:37
Το μαγνήσιο βοηθάει στη σύνθεση της βιταμίνης D
Ζήσης Ψάλλας

Μια τυχαία δοκιμή από ερευνητές του Cancer Center της Vanderbilt-Ingram, με επικεφαλής τον καθηγητή Qi Dai, δείχνει ότι το μαγνήσιο βελτιστοποιεί τα ποσοστά της βιταμίνης D στον οργανισμό, αυξάνοντάς την σε άτομα με ανεπαρκή επίπεδα και μειώνοντάς την σε άτομα με υψηλά.

​Το μαγνήσιο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη βελτιστοποίηση των επιπέδων της βιταμίνης DΗ μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο «The American Journal of Clinical Nutrition», είναι σημαντική λόγω των αμφιλεγόμενων ευρημάτων από τη συνεχιζόμενη έρευνα για τη συσχέτιση των επιπέδων βιταμίνης D με τον καρκίνο του παχέος εντέρου και άλλες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης πρόσφατης μελέτης VITAL. Επιβεβαιώνει μια προηγούμενη μελέτη του 2013 που συνέδεσε τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου με τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης κάτι νέο - ότι το μαγνήσιο έχει ρυθμιστικό ρόλο σε άτομα με υψηλά επίπεδα βιταμίνης D. Η έρευνα παρέχει την πρώτη απόδειξη ότι το μαγνήσιο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη βελτιστοποίηση των επιπέδων της βιταμίνης D.

Η βιταμίνη D δεν σχετίστηκε με καρδιαγγειακές παθήσεις στην πρόσφατη μελέτη VITAL. Υπάρχουν πολλές πληροφορίες που συζητούνται σχετικά με τη σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου που βασίζεται σε μελέτες παρατήρησης και κλινικές δοκιμές. Οι πληροφορίες είναι ανάμικτες μέχρι στιγμής.

Η ανεπάρκεια μαγνησίου

Οι ερευνητές ενδιαφέρθηκαν για τον ρόλο του μαγνησίου, επειδή σε ορισμένα άτομα η βιταμίνη D δεν αυξάνεται σημαντικά, ακόμη κι όταν τους χορηγηθούν συμπληρώματα υψηλής δοσολογίας. «Η ανεπάρκεια μαγνησίου διακόπτει τη σύνθεση και τον μεταβολισμό της βιταμίνης D» δήλωσε ο Dai.

Η μελέτη περιελάμβανε 250 άτομα τα οποία θεωρούνταν ότι διέτρεχαν κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου λόγω είτε παραγόντων κινδύνου είτε επειδή έχουν απομακρυνθεί από προκαρκινικό πολύποδα. Οι δόσεις μαγνησίου και εικονικού φαρμάκου προσαρμόστηκαν με βάση τη δίαιτά τους.Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι κάτι που έχει αναγνωριστεί ως πιθανό πρόβλημα υγείας σε αρκετά μεγάλη κλίμακα στις ΗΠΑ. Πολλοί άνθρωποι έχουν λάβει συστάσεις από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D για να αυξήσουν τα επίπεδά τους με βάση τις εξετάσεις αίματός τους. Πέρα από τη βιταμίνη D, η ανεπάρκεια μαγνησίου είναι ένα ζήτημα στο οποίο δεν έχει δοθεί μεγάλη σημασία. Συχνά οι άνθρωποι δεν καταναλώνουν αρκετό μαγνήσιο.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2018, 13:24