Τα αποτελέσματα της δοκιμής φάσης 3 του κινεζικού εμβολίου CoronaVac (γνωστού και ως Sinovac) στην Τουρκία έδειξαν ότι αυτό παρέχει προστασία κατά 83,5% κατά της συμπτωματικής λοίμωξης μετά από δύο δόσεις και κατά 100% κατά της νοσηλείας και του θανάτου, όπως ανακοίνωσαν Τούρκοι επιστήμονες στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νόσων (ECCMID), ενώ παράλληλα έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet».

Όπως ανακοίνωσαν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μουράτ Ακόβα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χατσετεπέ της Άγκυρας, το εμβόλιο είναι ασφαλές και οι παρενέργειές του είναι κυρίως ήπιες και δεν κρατούν πάνω από μία ημέρα. Το εν λόγω εμβόλιο είναι πιο παραδοσιακού τύπου, καθώς βασίζεται σε αδρανοποιημένα σωματίδια του κορωνοϊού που δεν μπορούν να προκαλέσουν νόσο, αλλά πυροδοτούν ανοσιακή απόκριση στον οργανισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το CoronaVac βρίσκεται σε δοκιμές φάσης 3 από τα μέσα του 2020 σε Βραζιλία, Ινδονησία, Χιλή και Τουρκία, ενώ έχει ήδη εγκριθεί για χρήση σε 22 χώρες. Στην Τουρκία η διπλά «τυφλή» και ελεγχόμενη με ψευδοεμβόλιο (πλασίμπο) δοκιμή του έγινε σε 10.029 άτομα, ηλικίας 18 έως 59 ετών, σε 24 ιατρικά κέντρα.

Υπήρξαν 41 περιστατικά συμπτωματικής Covid-19 τουλάχιστον 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, εκ των οποίων εννέα στην ομάδα των εμβολιασμένων και 32 στην ομάδα ελέγχου (πλασίμπο), πράγμα που αντιστοιχεί σε αποτελεσματικότητα 83,5% όσον αφορά την αποτροπή λοίμωξης με συμπτώματα. Δεν καταγράφηκαν καθόλου θάνατοι, ενώ υπήρξαν έξι εισαγωγές στο νοσοκομείο στην ομάδα του πλασίμπο και καμία στην ομάδα των εμβολιασμένων, από το οποίο προκύπτει αποτελεσματικότητα 100% στην αποτροπή νοσηλείας.

Παρενέργειες εμφάνισε το 19% των εμβολιασθέντων, έναντι 17% της ομάδας του πλασίμπο (άλλη μία ένδειξη πόσο ισχυρή είναι η αυθυποβολή). Η πλειονότητα των παρενεργειών (90%) ήταν ήπιες και έφυγαν σε ένα 24ωρο. Η αρχική ανάλυση δείχνει ότι σχεδόν το 90% των εμβολιασθέντων ανέπτυξαν αντισώματα κατά της πρωτεΐνης-ακίδας του κορωνοϊού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μία δεύτερη μελέτη, που επίσης παρουσιάστηκε στο ίδιο επιστημονικό συνέδριο και στο περιοδικό Μικροβιολογίας «The Lancet Microbe», δείχνει ότι τα αντισώματα που γεννά το εμβόλιο CoronaVac είναι λιγότερο αποτελεσματικά κατά της «βραζιλιανικής» παραλλαγής Γάμμα του κορωνοϊού. Επίσης δείχνει ότι η εν λόγω παραλλαγή μπορεί να είναι ικανή να μολύνει όσους προηγουμένως είχαν αρρωστήσει από Covid-19.

Το CoronaVac είναι ένα από τα βασικά εμβόλια στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού της Βραζιλίας και προηγούμενη βραζιλιανική μελέτη είχε δείξει ότι το κινεζικό εμβόλιο είχε αποτελεσματικότητα μόνο 50,7% κατά της αποτροπής λοίμωξης με συμπτώματα, αλλά αρκετά μεγαλύτερη κατά της βαριάς νόσου και του θανάτου.

Το CoronaVac παράγεται από την κινεζική εταιρεία Sinovac Biotech, δεν χρειάζεται βαθιά ψύξη και μπορεί να μεταφερθεί σε θερμοκρασία 2 έως 8 βαθμών Κελσίου, όπως διατηρείται και το αντιγριπικό εμβόλιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης