Ζήσης Ψάλλας

Η Αμερικανική Εταιρεία Ενδοκρινολογίας εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές για τις κλινικές πρακτικές που συμβουλεύουν τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με τον τρόπο διάγνωσης και αντιμετώπισης των ενδοκρινικών διαταραχών που πλήττουν σημαντικό μέρος των επιζώντων από παιδικό καρκίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Οι ενδοκρινικές διαταραχές είναι ιδιαίτερα συχνές ως αποτέλεσμα προηγούμενων θεραπειών και ιδιαίτερα της έκθεσης σε ακτινοθεραπείαΟι κατευθυντήριες γραμμές, με τίτλο «Υποθυρεοειδικές -υποφυσιακές και αναπτυξιακές διαταραχές στους επιζώντες του παιδικού καρκίνου: Μια κατευθυντήρια γραμμή για την κλινική πρακτική της ενδοκρινικής κοινότητας», δημοσιεύθηκαν στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (JCEM).

Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν το 50% των παιδιών που επιζούν από καρκίνο θα αναπτύξει ενδοκρινική διαταραχή κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Οι κατευθυντήριες γραμμές παρέχουν συστάσεις σχετικά με τον τρόπο διάγνωσης και διαχείρισης ορισμένων ενδοκρινικών και αναπτυξιακών διαταραχών που συνήθως συναντώνται στους επιζήσαντες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο παιδικός καρκίνος είναι σχετικά σπάνιος και, λόγω βελτιώσεων στη θεραπεία και την περίθαλψη των ασθενών, τα τρέχοντα ποσοστά επιβίωσης στην πενταετία υπερβαίνουν το 80%.

Εκτιμάται ότι μέχρι το 2020 θα υπάρχουν μισό εκατομμύριο επιζώντες από τον καρκίνο παιδικής ηλικίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτοί οι επιζώντες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ιατρικών επιπλοκών, ακόμη και δεκαετίες μετά τη λήξη της θεραπείας του καρκίνου. Οι ενδοκρινικές διαταραχές είναι ιδιαίτερα συχνές μεταξύ αυτού του πληθυσμού, συχνά ως αποτέλεσμα των προηγούμενων θεραπειών τους, και ιδιαίτερα της έκθεσης σε ακτινοθεραπεία.

Η ακτινοθεραπεία εγκεφάλου έχει συνέπειες

«Οι επιζώντες του καρκίνου στην παιδική ηλικία διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης ενδοκρινικών διαταραχών», δήλωσε ο Charles Sklar, του Κέντρου Καρκίνου Memorial Sloan Kettering, στη Νέα Υόρκη. Ο Sklar προήδρευσε της επιτροπής που έγραψε και ανέπτυξε τις κατευθυντήριες γραμμές.

Οι συστάσεις περιλαμβάνουν τη μακροπρόθεσμη εξέταση προσβεβλημένων από καρκίνο παιδιών που υποβλήθηκαν σε ακτινοθεραπεία στον εγκέφαλο. Αυτός ο πληθυσμός θα πρέπει να εξετάζεται για διαταραχές της ανάπτυξης, ανεπάρκειας ορμονών της υπόφυσης και πρόωρη εφηβεία.

Σε περίπτωση διάγνωσης κάποιας πάθησης, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι κλινικοί ιατροί θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τους επιζώντες από παιδικό καρκίνο με τις ίδιες προσεγγίσεις που ακολουθούν άλλους ασθενείς οι οποίοι αναπτύσσουν ενδοκρινικές παθήσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης